Критики към Обединените Арабски Емирства за насилие над задържани

Шестима души са в неизвестност или са арестувани без право на срещи или разговори в Обединените арабски емирства от средата на 2014 г., съобщава Хюман Райтс Уоч. За 2015 г. ХРУ документира поне осем случая, при които отделни хора изчезнали, след като са били под надзора на държавните власти. Идентифицирани са и 12 други случаи на задържане инкомуникадо.

Властите трябва да разкрият имената и местонахождението на всички хора, за чието изчезване те са спомогнали или държат в изолация. Сред онези, чието местонахождение не се знае, е синът на съветника на бившия египетски президент Мохамед Морси, двама катарци и три сестри от Емирствата, чиито семейства не са имали контакт с тях от 15 февруари, 2015 г., когато се били извикани с призовки в полицейско управление в Абу Даби, след като постнали критични коментари за правителството в социална медия. Изчезването и поставянето в изолация представляват сериозен риск от мъчения на задържаните.

„Наблюдаваме смущаващ модел на насилствени изчезвания в ОАЕ”, заяви Джо Сторк, заместник директор за Близкия Изток и Северна Африка на ХРУ. „Методите, използвани от апарата за сигурност на Обединените Арабски Емирства, представляват далеч по-голяма заплаха за международната репутация на страната от критичните гласове в нея.”

От 2011 г. властите на ОАЕ произволно са задържали десетки хора, които са ги критикували или имат връзки с вътрешни или чужди ислямистки групировки. Правителството на ОАЕ трябва да разкрие имената и местонахождението на всички насилствено изчезнали или държани инкомуникадо, заключва ХРУ.

Асма, Мариам и Ал Язия ал-Сувейди са видени за последно на 15 февруари, 2015 г. Отговорна трета страна съобщи на ХРУ, че след това майката на момичетата е получила телефонно позвъняване от човек от правителството, който казал, че те са задържани. Това показва, че може да са били подложени на насилствено задържане. Трите момичета са поствали коментари срещу незаконното вкарване в затвора на дисиденти, включително брат им д-р Иса ал-Сувейди.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.