Курбан Байрам е! Честит празник, мюсюлмани!

Днес е най- големият празник за мюсюлманите – Курбан Байрам. Денят започва с молитва в джамиите, на която ходят само мъжете. Днес се коли агне или теле , а част от месото се раздава на бедните. Празникът събира семействата . По- младите искат прошка и целуват ръка на по- възрастните . Децата получават подаръци.  Мюсюлманите използват този празник за заздравяване на роднинските връзки и укрепване на братските взаимоотношения, за сплотяване на общността.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Барям . Празникът продължава 3 дни.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи поздрави мюсюлманите и припомни: „Целта на курбана, който се принася в жертва, „не е нито месото, нито насладата, а богобоязливостта на вярващите“.

„Курбанът сближава хората, защото той е жертвено животно, което има стойност както на този свят, така и в Отвъдния. На този свят никой не живее сам, всеки има необходимост от хората около себе си, а споделянето на курбана допринася за изграждането на мостове между хората, независимо от техните етнос и религия. В Отвъдния свят курбанът ще бъде откуп за всеки, който е отделил от средствата си, за да се присъедини към общността на мюсюлманите в този ден“, се казва в поздравлението на Главния мюфтия.

Сайтът за човешки права Маргиналия категорично се противопоставя на протестите на Българския вегански съюз относно религиозната традиция мюсюлманите да колят животно на празника като знак на благодарност към Аллах. Подобен протест е проява на нетолерантност към обичаите на нашите съграждани вероизповядващи исляма. Курбан Байрам е свързан с преданието за пророка Ибрахим, от когото Аллах поискал да принесе в жертва своя единствен син Исмаил. Така Бог изпитал вярата и покорството на бащата.  Ибрахим е единственият пророк, отличен в Корана като „халил“ – „приятелят на Бога“.
Жертвоприношението на животни е характерно за много религии, включително в християнството, където ритуалът почива най-вече на жертвата на Христа и Евхаристията.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.