КЗД и Маргиналия обсъдиха идеята за сключване на Меморандум за сътрудничество

Комисията за защита от дискриминация влезе в новините с това, че през април и май е образувала 210 преписки за недостъпна среда на обществени сгради, посещавани от много хора, между тях и такива с увреждания. За резултатите от тази активност, Маргиналия предложи среща с Председателя на КЗД г-жа Ана Джумалиева. На срещата присъства и Робърт Джераси, външен консултант на Председателя на КЗД.

Ана Джумалиева /отляво надясно/, Робърт Джераси, Юлиана Методиева, Емил Коен

В разговора г-жа Ана Джумалиева изясни действията и санкциите относно зачестилата употреба на „езика на омразата“, както по повод „Луковмарш“, така и във връзка с доминиращия негативен дискурс срещу Истанбулската конвенция. В хода на срещата от КЗД представиха широкия спектър от дейности, които включват сътрудничеството с разрастващ се брой НПО.

Друг важен въпрос, който Емил Коен и Юлиана Методиева поставиха бе по повод съобщението в медиите, че КЗД  няма да провери изказването на прокурора от Пазарджик Недялка Попова, която в края на март нарече мюсюлманите „военизирана структура“.Както е известно, Маргиналия намира тези изявления за силно дискриминационни по отношения на значителна част от българските граждани.  https://www.marginalia.bg/novini/rakovoditelite-na-myusyulmanite-s-ostri-reaktsii-sreshtu-prokurorkata-popova-po-povod-intervyuto-j/ Отговорите на г-жа Джумалиева очаквайте в предстоящото за публикуване интервю с нея.

На срещата бе обсъдена идеята за сключване на меморандум за сътрудничество между Комисията за защита от дискриминация и Маргиналия.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.