КЗД: Няма дискриминация да се отпускат стипендии за ромски ученици

Няма дискриминация в предложението да се отпускат стипендии за ромски ученици. Това е решила Комисията за защита от дискриминацията, след като сдружение Азбукари внесе сигнал по случая, който се разгоря през 2016 година. За това съобщава председателят на сдружението Цвета Кирилова във Facebook.

 

Пред репортер на Actualno.com от пресцентъра на КЗД потвърдиха за решението, като заявиха, че то е взето на 12 юли. По закон решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок- https://www.actualno.com/education/kzd-njama-diskriminacija-romskite-uchenici-da-vzemat-stipendii-po-specialen-proekt-news_685739.html

От сайта  припомнят, че до сигнала се стигна след като Министерството на образованието обяви преди две години (бел. ред. – по времето на Меглена Кунева), че ще бъдат отпускани стипендии в размер на 30 евро на месец за ромски ученици, които имат успех над 3,50. Тогава ведомството обяви, че по този начин ще се насърчат децата от етноса да завършат средно образование и да продължат да учат след това в университет. Стипендиите бяха част от съвместен проект, като се предвиждаше 60% от средствата да идват от Ромския образователен фонд, а 40% дава МОН. Предвиждаше се и стипендиите да са 600 на брой – по 200 за IX и X клас, и по 100 за XI и XII клас. За да вземеш стипендия по проекта, трябва да имаш минимален успех 3.50. Има обаче допълнително разделение, с още две нива – над 4.50 и над 5.50. От втората година на получаване на стипендиите, размерът им зависи от успеха съгласно трите нива – 3.50-4.49, 4.50-5.49 и над 5.50. От условията не стана ясно обаче какви са критериите за определяне на точния размер на стипендията, ако успехът е по-висок от “добър”. Отделно, не всички младежи от ромски произход в гимназиална фаза на обучение могат да кандидатстват за стипендиите. Нямат право да получават стипендия деца, които вземат стипендии по други проекти, както и ученици, които учат в специални училища – оздравителни; за деца с умствена изостаналост; възпитателни училища интернати (ВУИ); социално-педагогически интернати; за деца с увреден слух, с нарушено зрение и логопедични. Срещу идеята въстанаха множество патриотични организации, сред тях и сдружение “Азбукари”, които сигнализираха Комисията за защита от дискриминацията.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.