КЗД се самосезира по казуса с басейна край великотърновското село Къпиново

 

 

На 26 юли 2021 г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) взе решение да се самосезира по доклад, изготвен от член на Комисията. Докладът е свързан със станалата обществено достояние информация от репортаж в медиите за басейн край великотърновското село Къпиново, до който не бяха допуснати роми, се казва в съобщение до медиите от институцията.

Беше образувано производство на основание чл. 50, т. 2 от ЗЗДискр., за да бъде установено дали  с отказа да бъдат допуснати роми до басейна се нарушава антидискриминационното законодателство.

Какъв е казусът.

Собственик на басейн във Великотърновско два пъти отказва да пусне роми в комплекса.

Причините, които посочва, са различни, докато в същото време други хора преминават свободно. А потърпевшите са обидени от отношението към тях.

Нермедин Шериф и още три семейства, решават да прекарат един ден на басейна край село Къпиново, където има комплекс с място за каравани. Прибрали са се от Германия, за да похарчат спестяванията си за почивка в България. Но до басейна така и не биват допуснати. Изтъкнатата причина е, че не са си запазили места предварително, докато мястото всъщност е празно, показва Нова телевизия.

Репортер на телевизията придружава Нермедин до басейна край Къпиновския манастир. Мъжът отново се опитва да си купи билет, но пак получава отказ. Този път му казват, че тече профилактика.

Появи се и управителят на комплекса, който отрече Нермедин и семейството му да са дискриминирани. Докато екипът на телевизията разговаря със служителите, в комплекса влиза семейство, което не е сред гостите и няма отличаващи гривни.

А за Нермедин и неговите близки остава само обидата и разочарованието.

“Просто си личеше, че не искаха да ни пускат”, не крие възмущението си 39-годишният Шериф от Горна Оряховица, който от дълги години живее и работи като шофьор в Германия.

За тази година  Комисията за защита от дискриминация има стотици самосезирания. Само за юли месец те са 150.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.