E ли свобода на словото разпространяването на негативни нагласи към евреите, циганите и арменците, решава КЗД

Комисията за защита от дискриминация днес дава ход на  жалбата, подадена от ОЕБ Шалом срещу председателя на Български Национален съюз Еделвайс Звездомир Андронов. От еврейската организация са възмутени  от думите му в телевизионното предаване „Лице в лице“по БиТиВи, че „цигани, турци, арменци и евреи са гости в България и ако са добри гости, могат спокойно да живеят тук“, както и от квалифицирането на застъпничеството на правата на ЛГБТИ хората като „вредно промиване на мозъци“ проповядват и разпространяват езика на омраза и подбуждат към дискриминация, основана на раса, народност, етническа принадлежност и сексуална ориентация.

Искането на ОЕБ“Шалом“е за установяване на дискриминация по признаци раса, пол, народност, етническа принадлежност и за налагане на предвидените в закона санкции.

Звездомир Андронов е оправдал своето изказване в предаването чрез правото на свободно изразяване и разпостранение на мнение.

С използваното от националиста изразно средство „господари“ се изразява чувството за превъзходство спрямо т.нар.„гости“, идентифицирани чрез тяхната народности  етническа принадлежност – цигани, турци, арменци и евреи, живеещи в България. Внушава се разбирането, че българинът е изправен пред нещо чуждо, непознато, над което той стои като господар . Безспорно това изразяване е ксенофобско и покрива всички признаци на дискриминация, основани на раса, народност и етническа принадлежност.

Изразяването и разпространението на мнение е ограничено от забраната за дискриминация, която е установена в Конституцията и законите на РБ именно за санкциониране на прояви на расизъм и ксенофобия. Съгласно разпоредбата на чл. 39, ал. 2 КРБ се допуска ограничаването на правото на свободно изказване с цел охраната на други, конституционно защитими права и интереси, като забраната за дискриминация е сред законно признатите основания за ограничаване на свободата на изразяване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.