Лекар на годината 2020 е офталмологът д-р Александър Оскар, грижещ се за зрението на над 30 000 деца

В Деня на българския лекар Български лекарски съюз за 17-ти път връчи престижните награди на медицинската гилдия.

Носител на наградата “Лекар на годината” – 2020 стана и доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница. Той получи приза по време на официална церемония.

Офталмологът д-р Оскар е личността, която е в основата и на съвместната инициатива “Заедно ще се справим” между БЛС и Българското дружество по офталмология. Той се ангажира с логистиката и организацията, с набирането на доброволци. Благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна. В рамките на  инициативата “Направи добро” през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 очилата са дарени на нуждаещи се пациенти. През последните две години доц. Оскар организира и безплатни прегледи за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в домове за социално подпомагане.

Освен изключителен професионалист в офталмологията, като Председател на Организация на евреите в България “Шалом” доц. д-р Алек Оскар има несравним принос в борбата със словото на омраза и антисемитизма. Резултат от ценностната му устойчивост бе и фактът, че  ръководената от него организация първа подкрепи Истанбулската конвенция и огромната необходимост от нея! Тези и други жестове и позиции са го превърнали в незаобиколим фактор в защита на човешките права и голям приятел на Маргиналия!

“Тази награда има особена стойност за мен, защото е връчена от организацията, която е съпричастна към спасяването на българските евреи, сред които са баба ми и дядо ми. Така че я приемам с голямо вълнение, голяма емоция и благодарност, разбира се. Наградата е, преди всичко, отговорност! Като лекари, ние носим отговорност не само за здравето на нашите пациенти, но и за здравето на обществото като цяло. А обществото ни, повече от всякога, има нужда от своите лекари”, каза в словото си доц. Оскар.

Честито, Алек! Напълно заслужена награда! Гордеем се с теб!

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.