Лекари без граници не вярват в грешката на САЩ

Споделете статията:

Организацията „Лекари без граници заявява”, че за работещите в нея е трудно да повярват, че смъртоносният въздушен удар на САЩ срещу болница в Кундуш, Афганистан, е плод на грешка, тъй като е имало кадри, на които се виждат тичащи хора, по които се е стреляло от самолета, съобщава Ройтерс.

САЩ стоят зад твърдението си, че нападението срещу афганистанската болница е грешка, но според “Лекари без граници” това е малко вероятно. Повече от 30 човека са убити при нападението срещу медицинското заведение в момент, когато афганистанското правителство се опитва да си върне контрола над завладения от талибани Кундуш.

Генералният директор на ЛБГ Кристофър Стоукс съобщи, че организацията все още чака обяснение от американската армия, защото според вътрешния им доклад е имало свидетели, които са видели тичащи хора, представлявали мишена, по която се е стреляло.

Стоукс заявява: „Гледката от вътрешността на болницата показва, че нападението е било извършено с намерението да се убива и разрушава, каквото бе и моето впечатление, когато бях в Кундуш преди две седмици.”

В момента текат две отделни разследвания на САЩ и на НАТО. Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест съобщи, че е необходимо време за щателно проучаване. „Другото, което Департаментът по отбраната изясни за разследването е, че ще се проверят серия от възможни човешки грешки, технически или други проблеми, които са допринесли за грешката в нападението.”

Лекари без граници съобщават, че местоположението на болницата е било известно както на афганистанските сили, така и на талибанските, и не е имало войнстващи бойци в сградата по време на атаката. Стоукс завършва, че болницата не може да отвори отново врати преди организацията да получи задоволителни отговори.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.