Москва признава повишена радиация 4 дни след експлозията

 

Радиация 16 пъти над нормата след ядрения взрив в Русия, отчете на 13 август  руската Национална метеорологична служба. Признанието за повишена радиация дойде 4 дни след експлозията, а от Кремъл увериха, че няма опасност за населението в района.

„Сензорите на Росгидромет в град Северодвинск на около 30 км от изпитателния полигон Ньонокса, където стана експлозията, отчитат повишение на гама радиацията между 4  и 16 пъти. В 6 от общо 8 измервателни станции в Северодвинск са отчетени норми над обикновеното. На жителите на село в близост до изпитателния полигон беше предложено да напуснат утре домовете си заради военни мероприятия, съобщават от администрацията на Северодвинск.

Миналата седмица местните власти първоначално публикуваха информация за повишена радиоактивност, а впоследствие я заличиха. Пет са жертвите на взрива – учени от руската атомна агенция „Росатом“. От агенцията поясниха, че учените са оказвали поддръжка на изотопни източници на енергия за ракети, съобщи БНР.

Служителите в медицинските заведения, оказвали помощ на пострадалите в извънредната ситуация на военния полигон в Ньонокса край Северодвинск на 8 август, са изпратени за изследвания във федерален медицински център.

Няколко часа по-рано от центъра по хидрометеорология на Русия съобщиха, че в деня на експлозията, в която по официални данни са загинали петима служители на „Росатом“ и двама военни, нивата на радиацията в намиращия се на 40 км Северодвинск за кратко се е повишила до 16 пъти над обичайния фон в района.

Инцидентът продължава да е обвит в секретност не само за причинителя на взрива и радиоактивността. Никой не казва колко са ранените в инцидента, колко медицински екипа са им помагали и дали става дума само за лекарите, откарани на място с хеликоптери, или и за колегите им в болниците, където са доставени пострадали. В официалното съобщение от днес се говори само за „комплекс от профилактични мероприятия в качеството на допълнителни мерки за контрол над резултатите от инцидента в района на Ньонокса“.

„Ако причината за повишаване на радиационния фон бяха елементи с продължителен период на полуразпад, щеше да бъде задействана друга схема за защита на населението“, казват специалист,  участник в ликвидирането на последиците от аварията в Чернобил и изработвал мерки за радиационната сигурност на руския Далечен изток след аварията във Фукушима. Сега действащите норми за радиационна защита на Русия са утвърдени от него през 2009 г. докато беше ръководител на регулатора Роспотребнадзор.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.