Лекции „Джендър и права“ в 10 университета

„Джендър и права” е заглавието на интерактивната образователна лекция, която се състоя в НБУ по повод Международния ден за човешки права (10 декември).

Организатори бяха Изследователският център CERMES към НБУ в сътрудничество с Фондация Ресурсен Център Билитис и с подкрепата на Американското посолство в България.

Събитието се проведе в рамките на инициативата „Let’s talk about sex” и до февруари 2015 г. планира да посети общо 7 града и 10 университета в София, Благоевград, Пловдив, Велико Търново, Русе, Варна и Свищов.

Лекцията в НБУ протече с присъствието на доц. д-р Анна Кръстева – директор на Изследователски център CERMES, Кристиана Данева от Фондация Ресурсен Център Билитис, която бе моредатор на събитието и специален гост – Радослав Стоянов от Български хелзински комитет. Слушателите в залата бяха предимно студенти и преподаватели от същия университет.

Началото на лекцията даде Радослав Стоянов, който с презентацията си въведе аудиторията в темата на лекцията и изясни въпроса какво са права на човека, разказа за тяхното възникване, история и развитие през вековете до днес.  Акцентът той постави малко по-късно, като препрати вниманието ни към ЛГБТИ хората. След като стана ясно значението на всяка от думите, които се съдържат в абревиатурата „ЛГБТИ”, Радослав Стоянов и Кристиана Данева акцентираха и върху сексуалността и половата идентичност и поставиха въпроси, свързани с толерантността, дискриминацията и равнопоставеността от гледна точка на (различната)сексуалната ориентация.

Последната част от лекцията бе организирана като игра с присъстващите и дискусия по темата, а за финал слушателите апелираха за по-малко омраза към ЛГБТИ хората и по-високо ниво на толерантност, равенство и солидарност.

Повече информация и дати за следващите събития можете да откриете на:

https://www.facebook.com/LetUsTalkAboutSex

http://letustalkaboutsex.com/

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Фани Младенова

Фани Младенова завършва гимназия с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в гр. Монтана през 2010 година. Понастоящем учи социология в СУ "Св. Климент Охридски".