Леонардо ди Каприо призовава за спасяване на морските екосистеми

Споделете статията:

Актьорът и природозащитник Леонардо ди Каприо произнесе ключова реч за неустойчивите риболовни практики, морското замърсяване и ефекта от глобалното затопляне върху световните океани. Той направи това на първия ден от двудневната конференция във Вашингтон, съобщи Ройтерс.

„Нуждаем се от повече лидери и общности, които да пристъпват към дръзки действия като това. Трябва да защитаваме и ценим жизненоважните морски екосистеми, не да третираме океаните като безкраен източник за експлоатация и като бунище, в което да хвърляме отпадъците си”, каза ди Каприо.

На 15 септември САЩ се присъединиха към повече от 20 държави в създаването на 40 нови морски защитени зони в различни краища на света, за да се предпазят океаните от заплахите от климатичните промени и замърсяването. Тези места, оповестени на конференцията във Вашингтон, ограничават комерсиалния риболов, сондажите за нефт и газ, както и други човешки дейности, които засягат океанските екосистеми.

На конференцията страните ще огласят общо всички защитени места, които покриват 1,19 милиона кв.км. от океана, зона с размер почти колкото Южна Африка. Президентът Барак Обама обяви първия американски морски резерват в Атлантическия океан, с големина 12 724 кв.км., известен със своите подводни планини и каньони. Резерватът се намира около брега на Нова Англия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.