Обявиха допълнена версия на универсалния наръчник за правата на ЛГБТИ хората- принципите на „Джокякарта“

В понеделник международни експерти по правата на човека издадоха допълнение към принципите на Джокякарта – универсален наръчник за правата на човека, свързан със сексуалната ориентация, половата идентичност, изразяването и  характеристиките на пола и се се отнася до всички държави-членки на ООН, съобщиха от ЛГТБ Уийкли.

Първоначалната версия на наръчника е изготвена от експерти по човешките права през 2006 г. в Джокякарта, Индонезия, в отговор на документирани нарушения срещу правата на ЛГБТ хората по света.  Оттогава насам документът  е преведен  на 30 езика и е цитиран от съдии, законодатели и правителствени служители по целия свят, както и от ООН.

Новата версия, която се нарича Yogyakarta Plus 10 (YP + 10) включва  девет нови принципа и 112 допълнителни държавни задължения, които се отнасят до развитието на международното право в областта на правата на човека и промените в обществото по въпросите на сексуалната ориентация, половата идентичност, изразяването на пола и сексуалните характеристики (SOGIESC).

Част от новите допълнения включват „Правото на  интерсексуалните хора  да не бъдат подлагани на инвазивни или необратими медицински процедури, без предварително и  информирано съгласие, включително и когато става дума за деца”, както и „Правото на достъп до истината, включително правото да знаят какви медицински процедури са били извършвани върху тях”.

Документът, издаден днес, е предназначен да се превърне в един от най-важните крайъгълни камъни  в развитието на правата на ЛГБТИ в световен мащаб „, сподели пред изданието  Андрю Парк, международен програмен директор на американският институт „Уилямс”, който е и секретариат на издаването на новата версия на документа.

Според  Парк, „Принципите на“ Джокякарта ” на са просто пожелателни. Те подробно описват точно какво трябва да правят правителствата, за да се съобразят с настоящите международни договори. Когато страните се явяват за преразглеждане на действията си в областта на човешките права, те се питат дали спазват принципите на „Джокякарта“.

Институтът” Уилямс”  и международни групи за защита на правата на човека ще бъдат домакини на поредица от уеб-семинари, за да дадат повече подробности за принципите и техните последици.

Обновеният документ може да бъде намерен тук:  http://www.yogyakartaprinciples.org/principles-en/

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.