ЛГБТИ активисти: Призоваваме председателя на парламента да санкционира Марешки

Председателят на парламента незабавно да предприеме действия за санкциониране на изказванията на Марешки и разграничаване от тях. Това се казва в позиция на ЛГБТИ организацията Фондация „Ресурсен център – Билитис“, публикувана във Фейсбук вчера, по повод на изказването на заместник-председателя на парламента за хомосексуалните депутати, направено на 31 май. На страницата си в социалната мрежа организаторите на „София Прайд“ написаха: „Във връзка с изказването на г-н Марешки искаме да напомним, че всички ние, независимо от сексуалната си ориентация, сме преди всичко хора. Нека заедно отпразнуваме това право на СОФИЯ ПРАЙД 2017“.

Представители на ЛГБТИ организации съобщиха за „Маргиналия“, че днес ще внесат писмо по този повод в Народното събрание.

В четвъртък лидерът на ВОЛЯ заяви от парламентарната трибуна, цитиран от OFFNews:

Преди седмица подадохме декларация за конфликт на интереси и понеже много хора си позволиха да правят коментари кой има право да ходи тук или там, кой има право да представлява България. От името на нашата група ние призоваваме освен икономическия конфликт на интереси, да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси и тези, свързани с употребата на алкохол и злоупотреба с наркотични вещества. Няма да допусна откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде и не само аз, а всеки един нормален български гражданин. Всеки трябва да излезе явно да каже своите зависимости. Така ще се разбере кой защо гласува за определен закон“.

Абсолютен цинизъм е такива хора да се подвизават във властта, а някои от тях и в Народното събрание, както и да имаме осъдени народни представители“, каза още Марешки и призова хомосексуалните депутати „тихомълком да напуснат Народното събрание“.

Скоро след разпространението на изказването му в медиите в интернет се появи иронизираща подписка „За разкриване на хетеросексуалните зависимости на Веселин Марешки“. За два дни към нея се присъединиха около 200 души.

Като граждани на Република България и гласоподаватели ние приветстваме призива Ви за прозрачност в политиката. С тази петиция се надяваме, че Вие ще дадете пример на колегите си как може да се постигне това.

Призоваваме Ви да публикувате пълен и изчерпателен списък с всичките си сексуални партньори през годините. Той трябва да включва имена, дати, часове, места и оценка на Вашето представяне от тяхна страна.

Само така българският народ ще е в състояние да прецени дали самият Вие страдате от зависимости от някого“, се казва в подписката с автори Радостина Георгиева и Борислав Димитров, представящи се за лидери на неформалната инициатива „Българи за асексуален парламент“.

В своя декларация Движение „Да, България“ призова парламента да освободи Марешки от длъжността заместник-председател.

В деня, в който Веселин Марешки предложи от парламентарната трибуна хомосексуалните депутати да се обявят и да напуснат Народното събрание, Франция прие първия бежанец от чистката гей мъже в Чечения. Както „Маргиналия“ вече писа, появиха се редица свидетелства за убийства на честта и концлагери за хомосексуални мъже в автономната руска област.

Публикуваме пълния текст на декларацията на Фондация „Ресурсен център – Билитис“:

Заместник-председателят на парламента Веселин Марешки направи откровено хомофобско изказване от трибуната на Народното събрание, което до момента остава без реакция от публичните институции.

1 юни 2017 г., София

На 31-ви май 2017 г. в свое изказване в пленарна зала, лидерът на партия “Воля” и заместник-председател на парламента, Веселин Марешки заяви необходимостта хомосексуалните депутати да излязат на светло и да декларират своите “хомосексуални конфликти на интереси”. По-нататък в изказването той подчерта, че е „абсолютен цинизъм“ подобни хора да се подвизават във властта, някои от които и в Народното събрание и да ставаме за смях.

Изказването на депутат Марешки е грубо дискриминационно доколкото призовава хомосексуалните депутати да декларират своята сексуална ориентация, категоризирана от Марешки като „зависимост“ подобно на алкохолните и наркотични зависимости. Сексуалната ориентация е лична характеристика, част от идентичността, както и защитен признак по смисъла на действащия Закон за защита от дискриминация. Тълкуването на хомосексуалността като „зависимост“ е обидно и заклеймяващо, като създава предпоставки за дискриминационно третиране на хомосексуалните хора във властта и съответно се използва за дискредитиране на политически опоненти. Открито дискриминационни публични изказвания като това следва да бъдат санкционирани на основа Закона за защита от дискриминация.

Подобни откровени хомофобски изказвания от най-високата трибуна на Републиката все повече засилват съществуващата от години опасна тенденция да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза спрямо ЛГБТИ хората (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хората). Нормализирането на хомофобското говорене особено от страна на народните представители, които често задават посоката на обществените нагласи, не бива да се одобрява.

Призоваваме Димитър Главчев, председател на българския парламент, незабавно да предприеме действия за санкциониране на изказванията и за разграничаване на Народното събрание от хомофобското заявление, направено от трибуната му от г-н Марешки.

Приемането на ЛГБТИ хората в България все още е на едно от най-ниските нива в страните от Европейския съюз и липсата на открита политическа подкрепа е основен фактор за това. Тази година празнуваме 10-то юбилейно издание на София Прайд и като част от организационния комитет призоваваме публичните институции, към които сме отправили покани да изразят своята открита подкрепа на събитието. Подкрепата на София Прайд от страна на Кмета на София, Комисията за защита от дискриминация, Омбудсчовека, Министър-председателя, Президента, депутати и представители на публични институции ще създаде благоприятна среда за намаляване на дискриминиращото говорене срещу ЛГБТИ хората и положителна промяна в обществените нагласи към нас.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.