ЛГТБИ организации смятат думите на Красимир Каракачанов във Варна за “реч на омраза”, искат КЗД да реагира

Споделете статията:

Организационният комитет на София Прайд, Фондация ресурсен център „Билитис“, Младежка ЛГБТ организация „Действие“ и Фондация GLAS са изпратили писмо до г-жа Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация. В него те настояват КЗД да реагира относно изявленията пред медиите във Варна на вицепремиера на Република България, министър на отбраната и лидер на националистическата партия ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.  В коментара си за исканията на протестите за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев вицепремиерът заявява, че целта им(на протестите – б.р.) e да “доведат гей браковете и да се създаде джендър република”.

Подписалите писмото организации преценяват думите на Красимир Каракачанов като реч на омраза.  Употребените думи от вицепремиера затвърждават разпространените предразсъдъци в обществото спрямо ЛГБТИ хората, за да подбуди обществеността към негативни спрямо протестите нагласи, смятат авторите.

Ето текста на писмото:

ДО

Доц. д-р Ана Джумалиева

Председател

Комисия за защита от дискриминация

 

ОТНОСНО:

Апел КЗД срещу реч на омраза

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Уважаема доц. Джумалиева, 

 

На 9 август 2020 г. вицепремиерът на Република България, министър на отбраната и лидер на националистическата партия ВМРО-БНД Красимир Каракачанов критикува пред медии в гр. Варна протестите в страната, които продължават вече над месец. Исканията на протестите са за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. В изявлението си обаче г-н Каракачанов заяви, че целта им е да “доведат гей браковете и да се създаде джендър република”:

 

“Не може в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки, които са извън парламента, да се докопат до властта, ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да ми доведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република”, казва Каракачанов.

 

Това изявление не просто подменя същността на исканията на протестите. То употребява широко разпространените предразсъдъци в обществото спрямо ЛГБТИ хората, за да подбуди обществеността към негативни спрямо протестите нагласи. Намираме тази експлоатация на хомо- и трансфобията за неетична и недопустима.

Призоваваме Комисията за защита от дискриминация, като независим специализиран държавен орган по равенството, публично да реагира на тези изявления. През последните години публичното застъпничество на КЗД в защита на маргинализираните групи напълно отсъства. Припомняме, че съгласно точки 10 – 13 от чл. 47 на Закона за защита от дискриминация, Комисията трябва да извършва превантивни и застъпнически дейности, а именно да:

 

  1. провежда независими проучвания относно дискриминацията;
  2. публикува независими доклади и прави препоръки по всички въпроси, свързани с дискриминацията;
  3. информира обществеността чрез средствата за масово осведомяване за действащите разпоредби в областта на защитата от дискриминация;
  4. осъществява други компетенции, предвидени в правилника за устройството и дейността ѝ.

 

България е правова държава и в нея равното третиране на хората е гарантирано от Конституцията на страната. С тази защита, следователно, се ползват и хората с хомосексуална ориентация, транс и интерсекс хората.

Ние, долуподписаните организации, вярващи в равнопоставеността между хората, смятаме, че България следва да изпълнява европейското и международно законодателство за защита правата на човека, в това число защитата на правата на ЛГБТИ хората. Такава защита се следва и в случаи на публична реч, подбуждаща обществото към неприязън, страх, омраза, унижаваща достойнството на ЛГБТИ хората и създаваща за тях враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.

 

С уважение,

 

Организационния комитет на София Прайд

Фондация ресурсен център „Билитис“

Младежка ЛГБТ организация „Действие“

Фондация GLAS

 

Гр. София

  1. 08. 2020

[XXX]

 

гр. София

XX.08.2020 г.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.