Либерална партия се учредява в Борисовата градина

Нова партия ДЕОС (Движение за европейско обединение и солидарност), ще бъде учредена в събота. Събранието ще е на лятната естрада на Борисовата градина от 18 часа. От партията поканиха учредителите да дойдат с децата си, домашните си любимци, с велосипеди и ролери.

ДЕОС е политически проект, който възникна сред представители на „Протестна мрежа“. Те смятат, че протестът трябва да излъчи свое политическо представителство. Сред учредителите са Жюстин Томс, Дарин Стойков, Михаил-Ернесто Михайлов. Името ДЕОС е по аналогия на австрийската либерална партия „Неос“ („Нова Австрия“).

От създаването си в началото на март ДЕОС излезе с публични позиции по много въпроси. Между тях са осъждане на националистическата акция за „прочистване“ на Троянския манастир от монаси с предполагаема различна сексуална ориентация, идеи за промяна в Семейния кодекс, в образователната система, концепция за административна реформа.

„Твърдото ми убеждение е, че има място за либерален проект, който да защитава и дори промотира човешките права в България,“ коментира Жюстин Томс за Marginalia. Тя определи спазването на човешките права в България като „само формално“ и изрази притеснение от свободното разпространение на реч на омразата в медиите и фашистките послания и визии в част от предизборните кампании.

В новата българска история партиите, които се идентифицират като либерални и имат самостоятелно участие във властта, са ДПС и НДСВ.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.