Либия: ужасяващите условия принуждават мигрантите да бягат към Европа

Мигрантите от други страни, които се намират в Либия, пребивават там в ужасяващи условия, поради което са принудени да търсят убежище в Европа. Това се казва в специален доклад на международната правозащитна организация „Амнести интеренешънъл”. Докладът, озаглавен „Либия е пълна с жестокост”, е публикуван вечерта на 10 май, съобщи Би Би Си.

Според правозащитната организация, нейният доклад е базиран на голямо количество свидетелски показания за отвличания, изнасилвания и мъчения, които се практикуват по отношение на мигрантите в Либия. Огромно количество такива действия се извършват от работодатели, а мигрантите в Либия на практика нямат никаква юридическа защита. „Амнести интернешънъл” описва условията, при които се намират мигрантите в затворите в Либия, като кошмарни.

„Широкоразпространени са жестокости, вършени от въоръжени групи, контрабандисти, трафиканти и организирани престъпни групи в Либия“, се твърди в доклада на „Амнести интернешънъл“.

Експертите от правозащитната организация твърдят още: „Поради твърде многото случаи на систематична експлоатация, беззаконие и въоръжени конфликти между различни групи в Либия, стотици хиляди мигранти, хора, търсещи убежище и бежанци, излагат живота си на риск, като се опитват да прекосят Средиземно море. Въпреки продължаващия приток от бежанци и мигранти и широкомащабните тежки нарушения, вършени срещу чужденците в Либия, Европейският съюз вече от много време се проваля в опита си да намери отговор на нарастващата хуманитарна криза и да предостави необходимите ресурси, за да спаси живота на хората, опитващи се по море да стигнат от Либия до бреговете на Европа. От началото на 2015 г. до сега повече от 1700 души са загинали, опитвайки се да прекосят Средиземно море”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.