Лидерът на кримските татари: Крим проведе последния си рефендум

Крим живее в несигурност и в истерията на внезапните обиски. Това заяви лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев на международен семинар, проведен във Варшава. Той каза, че руските окупационни власти следят несъгласните с анексията на Крим и провеждат неочаквани обиски. „Най-често обиските приключват с изненадващото заключение, че в съответния дом има твърде много украинска валута или украински книги. Всяват паника.“

Джемилев, който е арестуван най-малко шест пъти по времето на СССР и прекарва повечето време между 1966 и 1986 година в затвора, е убеден, че през март 2014 г. Крим е провел последния си референдум и оттогава живее „в режим, по-лош и от този, който владее Русия“. По думите му много от жителите на Крим продължават да смятат, че биха могли да излязат от състава на Русия по същия начин, по който са влезли в него. „Но това е невъзможно, разбира се, добави той. Наказателният кодекс на Русия жестоко наказва опитите за нарушаване на териториалната цялост на страната. Свидетели сме на уникален процес – кражбата на чужда територия е повод зарадост и гордост, а оспорването (на гордостта – б.р.) е наказуемо като териториална претенция.

Руските власти не допускат Джемилев до Крим и в момента той живее в Киев. Във Варшава той беше гост на Института за демокрация в източна Европа, който организира семинар, 
обобщаващ постиженията и провалите на прехода в Източна Европа. В него участват депутати в Европейския  и в националните парламенти, журналисти и представители на неправителствения сектор от централна и Източна Европа.

По думите на Джемилев битът на жителите на Крим е най-добрата илюстрация докъде е довела анексията на тази територия от страна на Русия: „Хората бяха излъгани, че ще могат да живеят и с украински паспорт, но всъщност не могат. С руските паспорти навлезе адресната регистрация, а без тези две неща вече не те взимат на работа, не те лекуват в болниците и не можеш да се кандидатираш за изборна длъжност“. Според Джемилев хората са били принудени масово да попадат заявления за напускане на работа и едновременно да подадат молби за постъпване на същото работно място, но с данни от руския паспорт и посочената в него адресна регистрация.

Референдумът за присъединяване на Крим към Русия, който не е признат от демократичния свят, в това число и от България, беше бойкотиран от близо 200-хилядната общност на кримските татари с право на глас. „Гласували са между 900 и 1100 души“, каза днес Джемилев.

Кримските татари обитават Кримския полуостров още от 14-и век. Те са обект на разселване и гонения по време на сталинския период. В края на 80-те години получиха правото да се върнат на исторически обитаваната от тях земя и го направиха под лидерството на Мустафа Джемилев.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг е журналист на свободна практика и кореспондент на Дойче веле и Радио Свобода в България. Била е кореспондент на Радио Свободна Европа в Хага и Вашингтон, отразявала е процеса срещу Слободан Милошевич и първото дело срещу червените кхмери в Камбоджа. Преводач на Варлам Шаламов и Александър Солженицин на български. Има четири награди за разследваща и аналитична журналистика.