Лидерът на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов е обвинен за всяване на паника

Лидерът на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов е обвинен за разпространяване на невярна информация, с която може да предизвика паника, съобщава Свободна Европа.

По-рано през деня Софийската районна прокуратура (СРП) съобщи, че e повдигнала обвинение на „К.К., лидер на политическа партия“, който е твърдял, че въведените от българските власти ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“.

На последните местни избори във Варна Костадин Костадинов остана втори на балотажа срещу кмета Иван Портних от ГЕРБ

„Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“, уточниха разследващите.

Костадин Костадинов е основател и лидер на партия „Възраждане“, която често изказва позиции за дистанциране на България от ЕС и НАТО и тясно взаимодействие с Русия. На последните парламентарни избори през 2017 г. партията получи 1,1% от гласовете и остана извън Народното събрание.

Костадинов коментира пред Свободна Европа, че е станал обвиняем и за твърдението: „Няма достатъчно медицински средства, с които да посрещат болниците нуждите на своите пациенти“. Става въпрос за негово участие в предаване по телевизия „Евроком“ на 13 март, когато парламентът обяви извънредно положение и бяха затворени всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.