Лос Анджелис замени своя гей парад с „Шествие на съпротивата”

ЛГБТИ хората в Лос Анджелис се включиха нареченото „Шествие на съпротивата” срещу президента Доналд Тръмп вчера. Това е събитие, което се случва вместо ежегодния Лос Анджелис Прайд, съобщава „Ройтерс“.

4,8 километровото „Шествие на съпротивата” започна в Холивуд в 8 сутринта. В него се включиха десетки хиляди хора. Шествието завърши с митинг в Западен Холивуд, на който участваха при про-ЛГБТИ демократката Нанси Пелоси, водач на групата на демократите в долната камара на Конгреса, либералният кмет на града Ерик Гарсети и драг куин иконата РуПол.

„Тази година не беше за паради, а за шествия по улиците,” каза Стивън Масияс, говорител на организаторите. „Шествието отново е празник на нашата общност, но то е и и за зачитане на климата, в който живеем, както и за деликатния баланс на гражданските права”, допълни той.

Решението за промяната на характера на шествието предизвика критиката на някои представители на гей общността в Южна Каролина. Тяхното възражение беше, че един ден в годината е посветен на празнуването и почитането на ЛГБТИ хората и не трябва да бъде посвещаван на политически каузи.

За втора поредна година има разногласия сред организаторите на прайда на Лос Анджелис. През 2016 г. някои активисти бойкотираха празника, защото според тях той е загубил фокуса си върху цялостната гей общност и е станал музикален фестивал, който привлича предимно по-млади хора.

Тазгодишното шествие се състоя ден след като протести против корпорациите за кратко блокираха вашингтонския прайд. Протестите бяха срещу поддръжници на корпорациите като „Уелс Фарго и Ко“ и производителите на оръжие „Нортръп Груман Корп“.

Гей паради са планирани в по-големите градове в САЩ през този месец.

В Сан Франциско организаторите на прайда не са сменили парада с протест, съобщи седмичният градски вестник, но допълни, че събитието ще включи и елементи на съпротива и че в него ще участва и говорител за имигрантските права.

Рано тази сутрин собственикът на разрушения гей нощен клуб „Пулс” Орландо, Флорида, отваря вратите му в помен на жертвите на стрелбите там на 12.06.2016 г., когато загинаха 49 души.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.