Лошото състояние на политиките за задържане на транссексуални

Лишаването от свобода на Челси Манинг и последващото височайшо помилване вкараха съществуването на транс жени в затвора в основния дискурс, пише prisonpolicy. Манинг бе в затвора от май 2017 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури във връзка с разследване на „Уикилийкс“. Ден след осъждането на Манинг през 2013 г. той обяви, че от дете се чувства като жена и иска да живее като жена с името Челси.

Активисти като Джанет Мок и СеСе Макдоналд смело се изказаха за преживяванията си, докато са в затвора. Но докато техните шумно огласени случаи доведоха до по-голяма информираност относно криминализирането на транс-хората, особено на цветнокожите транс-жени и злоупотребите с масовата система за лишаване от свобода върху тях, има много малко дискусии за действителните политики. Адвокатските групи работят почти без информация в тази област, оставяйки лишените от свобода хора без ресурси и по милост на широко разпространеното невежество.

За да започне да преодолява тази пропаст в научните изследвания, Инициативата за политиката за затворите проведе преглед на настоящите политики, свързани с транссексуалните / половите несъответствия на 21 държави.

 

Политиките на повечето държави са оскъдни и изразяват явен дискомфорт и невежество относно транс общността. Идентифицирана обаче е политиката на една държава като представяща най-добрите практики в тази област: политиката в Делауеър. Тази политика от две части, преработена през 2016 г. в отговор на иск за ACLU, определя информиран и изчерпателен стандарт.

 

Отправната точка за повечето държавни политики в областта на транс грижите и правата е Законът за премахване на изнасилванията в затвора. Приет през 2003 г., Законът за премахване на изнасилванията в затвора (PREA) беше обширна реформа, предназначена да признае и да се справи с широко разпространеното сексуално насилие в затворите и затворите в цялата страна. През 2009 г. Националната комисия за премахване на изнасилванията в затвора идентифицира трансджендърите като популация с висок риск да преживее нападения и насилие, докато е в затвор. През 2012 г. комисията финализира националните стандарти за предотвратяване на сексуално насилие в затвора, включително няколко насоки, насочени към транссексуалните въпроси.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.