Лукашенко иска да върне „крепостното право” в Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко има намерение да върне „крепостното право”, защото е недоволен от резултатите в земеделието. На съвещание за проблемите в производството на храни и животновъдството той съобщи, че правителството е подготвило декрет, който забранява на работещите в колхозите и совхозите да ги напускат по своя воля и да се преселват в града, цитира беларуската телеграфна агенция „БелТа”.

В близката седмица местните власти ще получат  всички пълномощия за прилагане на декрета. „Губернаторите трябва да се задействат, за да не каже народът „защо ни притискате, като не е ясно вие какво правите”, казва Лукашенко. По думите му хората трябва да се мобилизират, а губернаторите имат срок от 1 година да възстановят отрасъла. За целта всички силови структури преминават на тяхно пряко подчинение и местните власти носят отговорността за възраждане на земеделието.

Лукашенко обяви всеобща мобилизация за прибиране на зърнената реколта. Той поиска спазването на „желязна дисциплина и ограничаване на загубите заради разпуснатост”.

Миналата седмица министерството на статистиката в Беларус съобщи, че от януари до април обемът на селскостопанското производство е спаднал с 5, 4% в сравнение със същия период на миналата година.

Не за пръв път беларуският президент заплашва да възстанови крепостното право, припомня руският сайт „Ведомости”. В края на ноември 2012 той пак искаше да го въведе заради проблемите на дървопреработващите предприятия. Тогава Лукашенко поръча проект за декрет, забраняващ на работниците да напускат работа, докато не приключи преструктурирането на предприятията. Според документа, ако работниците напуснат без разрешение от шефовете си, наказанието е „принудителен труд”.

Русия е последната европейска страна, която отменя крепостничеството през 1861 г. като пречка за икономическото и политическото развитие.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.