Луковмарш все пак се състоя. Защо реално не бе спрян?

 

На основание разпореждане на Върховната административна прокуратура (ВАП)  по данни на медиите в 17.50 от МВР и Столична община бяха издадени забранителни заповеди за провеждането на марша на факлоносците. Все пак Луковмарш се проведе. На страницата си фашистите написаха: “Да, не бе с числеността от предходни години, не всички желаещи можаха да се включат, маршрутът бе по-кратък от обичайно, но бе изключителен успех, предвид, че властите бяха направили всичко по силите си да не се проведе!”

Гражданите на София снимаха участниците. Водените от полицията групички маршируваха и викаха по пътя, макар че по инструкция на СДВР трябваше да минат по най-късия път възможно най-тихо.

 

Снимка от фейсбук: Придружаващите полицаи се опитват да накарат  неонацистите да спазват обществения ред и спокойствие.

Дни преди деня на демонстративното шествие на неонацистите всички политически партии без ВМРО и Атака в Столичния общински съвет(СОС) направиха специални декларации за недопускане на Луковмарш – виж тук и тук.

Посланието  “Ще допуснем ли фашистите отново да се преброят” на Малина Едрева, председател на ПП ГЕРБ в СОС бе адресирано към съдебната власт.

 

Наблюдатели съобщават, че е имало втори, резервен вариант, за който властите не(!!) са били подготвени. Този вариант и се случи. Въпреки че  по улиците имаше много повече жандармерия и полиция от участващите в сборището.

В ютюб бе публикувано видео. В заснетия материал се вижда ясно бързото контролирано от полицията придвижване на нацитата по най-късия път. – виж тук

Потребители на социалните мрежи задават въпрос към ръководството на Столична община докога крайнодесните участници ще се гордеят на страницата си и по улиците на София с марша в чест на генерала, поддържал най-активни връзки с Третия Райх до смъртта си.

Рашко Николов написа в социалните мрежи: “За мен като българин тази проява е позорна и бездействието на обществото и властимащите мога само да квалифицирам като безобразие”.

Марин Мандил:”Беше ли спрян действително луковмарш или станахме свидетели на отбиване на номера?”

В профила на “Приятели на Израел и в България(заедно срещу антисемитизма)” администраторът и влиятелен общественик Вени Марковски адресира постинга си към националния координатор по въпросите на антисемитизма  зам.министър Георг Георгиев: ” И снимките и постовете на страницата им, в които разказват как са преметнали полицията и общината показват точно това. Какво ще направите?”

Видео от чернокафявите луковмаршци може да видите тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.