Люксембург се извинява на евреите

Споделете статията:

Парламентът на Люксембург прие резолюция, в която се извинява за сътрудничеството на представители на правителството за депортацията на евреи по време на германската окупация през 1940г. Това съобщава Световният еврейски конгрес.

Камарата на депутатите единодушно прие резолюция, в която се признава страданието на евреите по време на войната и се извинява за тяхното преследване. Освен това, министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел изказа извинение от името на правителството. „Ние заедно трябва да поемем отговорност за извършеното. Факт е, че 1300 евреи са били депортирани оттук, от Белгия или Франция, и са били убити. Това е акт, за който пряко се извинявам на днешната еврейска общност и на наследниците на загиналите” каза Бетел пред законодателите.

В резолюцията също се казва, че споменът за ужасите на Втората световна война трябва да бъде пазен жив и че трябва да се положат всички усилия, за да не се допусне появата на антисемитизъм в Люксембург. Говорителят на Камарата на депутатите Марс ди Бартоломео сподели, че е удовлетворен от достойния начин, по който Люксембург е водил дебата последвал публикуването на скорошен доклад, който показва, че администрацията на Гран Дюши е взела участие в преследването на евреите по време на нацистката окупация.

Докладът от 190 страници, публикуван през февруари, е изготвен от историка Венсан Артузо с помощта на специален комитет от експерти. Поръчан е от правителството на тогавашния министър председател Жан-Клод Юнкер. Поводът за изготвянето му е откриването на списък, съдържащ имената на 280 еврейски деца, вероятно направен от училищните власти, за да се предаде на нацистките окупатори. Той потвърждава, че по време на окупацията на Люксембург, тогавашната администрация и други институции „сътрудничели веднага щом били поканвани от окупатора и често изпълнявали задачите си с усърдие, дори ревностно – някои шефове на администрацията не се колебаели да поемат инициативата.”

Малката държава Люксембург е атакувана от Германия на 10 май 1940 г. и се е предала ден по-късно. Поставена е под окупация и формално е анексирана към Германия през 1942 г. Административна комисия, която започва да действа като правителство по заместване по време на окупацията, е сътрудничела за депортацията на евреите в лагерите на смъртта, разкрива докладът на Артузо.

През май министър-председателят Бетел съобщи, че в град Люксмебург, близо до сградите на правителството, ще бъде издигнат паметник на жертвите на Шоа. Люксембург е обявен за „прочистен от евреи” през октомври 1941. Знае се, че от първоначалното еврейско население на Люксембург само 36 души са оцелели от Холокост.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.