Люксембург стана 17-та държава в света, легализирала еднополовите бракове

Камарата на представителите в Люксембург легализира еднополовите бракове и забрани дискриминацията, основана на сексуалната ориентация. Това стана с приемане на нов закон, за който гласуваха 56 депутати, а четирима бяха против. Така Люксембург стана седемнайсетата страна в света, която легализира чрез законодателството си еднополовите бракове, уточни Американската правозащитна организация „Human Rights Watch”.

„Това е щастлив ден за Люксембург и за тези, които насърчават равните права за всички, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност”, казва Борис Дитрих, директор по застъпничеството на програмата за защита на правата на ЛГБТ хората на „Human Rights Watch”. „Законът ще даде възможност на гейовете и лесбийките в Люксембург да сключват брак с хората, които обичат и ще придаде повече сила на спазването на основните права, равенството и недискриминацията”, добави той.

След образуването на управляващата коалиция, възникнала в резултат на проведените през 2013 парламентарни избори, премиерът на Люксембург Ксавие Бетел публично обяви, че неговото правителство ще въведе законодателство, гарантиращо правата за сключване на брак между партньори от един и същи пол, както и това, че тези бракове ще бъдат равнопоставени с традиционните.

В среща с „Human Rights Watch” на 10 юни премиерът Бетел заяви, че архиепископ Жан Клод Олерих, глава на Римската католическа църква в Люксембург, няма да се противопостави публично на проектозакона за легализация на еднополовите бракове и няма да се включи в публична кампания за мобилизация на общественото мнение против тези промени в законодателството.

Решението на архиепископа да се въздържи от кампания против легализацията на еднополовите бракове е в противоречие с ангажираната опозиция на Католическата църква в съседна Франция срещу подобен закон, който беше обсъждан във Френския парламент през 2013 г.

Борис Дитрих, който е бивш член на парламента в Холандия, беше инициатор на дебата за равнопоставеността на хетеросексуалните и еднополовите бракове през 1994 г. След разгорещени обсъждания сред законодателите и в обществото, Холандия въведе в законодателството си еднополовите бракове  през 2001 и така стана първата страна в света, която ги легализира и ги изравни с традиционните.

Понастоящем еднополовите бракове са узаконени в Холандия, Люксембург, Белгия, Испания, Канада, Южна Африка, Норвегия, Швеция, Португалия, Исландия, Аржентина, Дания, Франция, Бразилия, Уругвай, Нова Зеландия и Великобритания, както и някои щати на Мексико, и в 19 щата на САЩ.

Според Борис Дитрих, сега се очаква и други европейски държави да легализират еднополовите бракове, като най-близко до това е Ирландия. През 2015 г. страната ще реши въпроса чрез национален референдум за изменение на конституцията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.