Май е време експериментът “присъствено обучение” да приключва!

Споделете статията:

Учителка по география в Първо средно училище “Св. Седмочисленици” в Търговище загуби живота си от коронавируса само за два дни. 58-годишната Руми Радославова се почувствала зле миналата неделя, направила си тест, развила скоротечна пневмония, а във вторник е починала.

“Това е прекрасен учител, много човечен, много обичан от учениците, има много класирания на олимпиади на нейни възпитаници. Изключително мила”, описа директорката починалата преподавателка по география, която е била и старши учител.

снимка: dariknews

Учениците от 8 “г” клас, на които Радославова е била класен ръководител, са много разстроени от загубата и се обърнаха с молба към учителите си да учат дистанционно. Децата се обвиняват, че са заразили преподавателите си и не желаят повече да ги разболяват. Това е и основният им мотив да откажат да се върнат в клас след само два дни карантина. Още повече, че се оказало, че една от ученичките е контактна на заразен с коронаиврус родител. Емоционалното им състояние се разчита от съобщение, адресирано до техни учители, разпространено във Facebook от една от другите преподаватели на класа. Постът е от 18 октовмри. То гласи: “Госпожо Милева, здравейте. Понеже 8г клас прецени да запази здравето на учителите си и целия клас няма да ходи цяла седмица на училище с изключение за един. Въпросът ми е..към кого трябва да се обърнем,за да сме онлайн и да не ни пишат отсъствия, понеже сме без класна и ни е трудно”.

Новата класна ръководителка на 8г клас Darina Petrova е публикувала във Facebook профила си в неделя какво трябва да съдържа такава молба за преминаване към онлайн обучение. Линкът е препостнат от страницата на Средното училище: “Едно допълнително уточнение за всички, които искат децата им да се обучават в електронна среда от разстояние. Това е възможно, трябва само да изпратите на училищния имейл декларация и заявление. Декларацията е от името на родител и гласи, че той е осигурил необходимите технически и технологични условия за обучение от разстояние. Трябва да попълните и заявление, което ние ще препратим до РУО. Това е докуменът, в който изразявате желанието си детето да се обучава в електронна среда. То е безсрочно и може да се прекрати по всяко време. Учениците, които са навършили 14 години, могат сами да попълнят заявленията си. Имейлът на училището е contact@1su-tg.com А документите са качени в училищния сайт в рубриката COVID-19. Всички отсъствия ще бъдат извинени. И накрая ще помолим всички, които имат дори и леки симптоми – кашлица, хрема, температура, втрисане, гадене, диария, отпадналост, мускулни болки, загуба на обоняние и вкус и др., да не идват на училище. Надяваме се скоро да се видим в класната стая – здрави! Спокойна вечер!”

източник

Заглавието е от коментара на известния режисьор Стефан Командарев във фейсбук

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.