Майчиното и детското здраве са във фокуса на мащабна национална кампания

 

Всяко шесто дете до 6-годишна възраст у нас живее в крайна бедност. А около 7000 жени раждат всяка година без да проследяват бременността си. Страната ни е на второ място в Европейския съюз след Румъния, съобщават от фондация Тръст за социална алтернатива.

Всяко шесто дете означава близо 60 хиляди такива деца. Цифрата е по-висока от населението на град Видин към края на 2020 г., според данните на Националния статистически институт. Това е повече от
населението на Разград, Силистра, Смолян, Търговище.

Как да бъдат подобрени майчиното и детско здраве и могат ли те да се превърнат в печеливша стратегия и инвестиция на държавата? С този въпрос от 2018 година насам 11 неправителствени организации от цялата страна работят заедно в рамките на кампанията “С грижа от 0 до 3”, управлявана от фондация Тръст за социална алтернатива“.

По линия на кампанията неправителствените организации провеждат теренна
работа с ромската общност и уязвими социални общности, задълбочени проучвания, изследвания и информационни кампании на местно ниво. Целта е да се предоставят данни, с които държавата не разполага в момента, и които доказват нуждата от съсредоточена работа по политиките за майчино и детско здраве в страната.

“С грижа от 0 до 3” е първата по рода си застъпническа кампания, целяща въвеждането и подобряването на политиките за майчиното и детското здраве в България. Тя се застъпва за политики в пет основни направления: здраве, пълноценно хранене, ранно учене и полагане на отзивчиви грижи, сигурна и безопасна среда и достъп до медикаменти за деца до 3 години. Приоритет е и излизането на България от второто място в Европа по детска смъртност, което страната държи в момента.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.