Майка и бебе живяха 6 дни на летище „София“ заради хаос в Агенцията по бежанците

Майка и едногодишното й дете престояха шест дни на терминал 1 на летище София заради неуредици на Държавна агенция за бежанците. Катя Махмуд Амие обжалва лишаването й от бежански статут и лишаването на детето й от българско гражданство, съобщиха от администрацията на омбудсмана, съобщава News.bg.

Те престояха на Терминал 1 в помещенията за недопуснати лица 6 дни. На 07 януари 2021 г. майката и детето заминаха за Холандия.

При разговор с адвоката на майката се установи, че на тях не са им връчвани документи за отнемане на бежанския статут от ДАБ, както и че не са уведомявани за процедура и основания за отнемане на българското гражданство на детето.

Според изискванията на ЕКЗПЧ никой не може да бъде задържан или лишаван от свобода без правно основание, както и че лицата следва да имат право да обжалват законността на задържането своевременно.

На 05 януари е имало среща с бабата на бебето и адвокатката, на която бяха предоставени допълнителни документи по случая.

Същият ден са изпратени писма до Главна дирекция „Гранична полиция“ и до министъра на правосъдието Десислава Ахладова с искане за проверка за причините и правните основания за заличаване на българското гражданство на детето, както и относно надлежното уведомяване на майката и спазването на законовите процедури.

При посещението на представители на Омбудсмана е установено, че помещенията не са пригодени за майки с деца, както и за хора с увреждания. Няма осигурена възможност за къпане на децата, приспособления за тях (напр. кошара), както и достатъчно място за разходки на открито, което причинява сериозни трудности, особено при по-продължителен престой, както се установи при проверката на случая на г-жа Амие и дъщеря й.

Омбудсманът е настоял лицата да бъдат настанени в подходяща среда до окончателно решаване на казуса.

На 07 януари майката и детето са заминали за Нидерландия. Продължава разглеждането на случая след получаване на писма от проверки.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.