Макдоналдс плаща 103 000 долара за уволнен заради ХИВ служител

Споделете статията:

Макдоналдс ще трябва да плати заради обвинение, че работник е уволнен, защото е ХИВ-позитивен. Ресторант от веригата, собственост на „Матюс мениджмънт“ и „Пийч Орчард“ в Бентънвил, Арканзас, се съгласи да плати 103 хиляди долара заради проявена дискриминация, съобщи Pink News.

Обвинението в дискриминация беше повдигнато, след като мъж се оплака, че е уволнен, след като ръководството открило, че е носител на вируса на ХИВ. Щатската Комисия за равни възможности в заетостта (КРВЗ) обяви, че ресторантът трябва да плати обезщетение на служителя.

„КРВЗ поддържа ангажимента си да защитава работниците от дискриминация на основата на увреждане на работното място“, каза регионалният пълномощник на комисията за района на Мефис Фей Уилиямс. Тя препоръча на компаниите да работят с комисията, за да разрешават подобни проблеми, без да се стига до съд.

Ресторантът беше обвинен в незаконни бизнес практики след твърденията, че има политика да изисква от служителите си да декларират всички лечения, които са им предписани. Щатската Комисия за равни възможности в заетостта отбелязва, че подобно поведение е нарушение на Закона за американците с увреждания.

34 Макдоналдс ресторанта са собственост на „Матюс мениджмънт“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.