„Македония е българска“ – предизборен клип на Джамбазки обиди Скопие

Министерството на външните работи на Северна Македония изпрати протестна нота до София заради предизборен клип на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Наложи се българското външно министерство да декларира, че България няма териториални претенции към Северна Македония.

Във видеото българският евродепутат нарича властта в Скопие “временните управленци на нашата Македония“ и отправя директно послание към премиера Зоран Заев, гласящо “Македония е българска“.

“Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид. Колкото по-силно крещите Вашите лъжи, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде Вашият край”, казва Джамбазки.

В обръщението си във „Фейсбук“, в което агитира да се гласува за ВМРО, евродепутатът заяви, че „Македония е българска“. „Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид.“

Нещо повече, той изрича тази фраза два пъти. Първият път след нея заявява, че „България е над всичко“, а вторият се обръща към Заев с думите: „Заев! Почитувани! Колкото и да се въртиш, Македония е българска. И колкото и да се въртиш… Албания все ще ти е от запад!“

Джамбазки дори загатва за „край“ на Северна Македония:

„Колкото по-силно крещите Вашите лъжи, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде Вашият край.“

Освен този намек за старата теза, че Албания има планове да присъедини части от страната (в друга версия на тази теза в подялбата участва и България), прави впечатление, че евродепутатът никога не използва нито една от двете версии на смененото преди повече от две години име на страната – Северна Македония или Република Северна Македония.

На теория България не е длъжна да го прави, но правителството (от което партията, на която Джамбазки е зам.-председател, все още е част) настоява изрично да се използва само тази версия на името и я предлага като част от названието на непризнатия в София македонски език в официални документи – като „официален език на Република Северна Македония“.

Миналата седмица в европарламента Джамбазки сравни Северна Македония със Северна Корея, но заяви и че не може да се промени фактът, че „до 1944 г. Македония е българска“.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.