Македония е последната в балканския регион, която досега не беше провеждала прайд шествие

Първото прайд шествие в защита на ЛГБТ правата в Северна Македония започва днес в Скопие. Организаторите твърдят, че са взети мерки за безопасност и събитието се провежда  без рискове от насилие, съобщава huge.bg.

Кочо Андоновски от организационния комитет на Скопие Прайд сподели: “Навършват се 50 години от бунтовете в Стоунуол, които дават началото на борбата за ЛГБТ права по света. Нашата страна е последната в балканския регион, която досега не беше провеждала прайд шествие.Искаме да създадем безопасна среда за всеки, независимо от националността, религията, сексуалната ориентация и половата идентичност

Шествието на Скопие Прайд ще започне срещу сградата на Събранието на Северна Македония и ще премине през някои от ключовите точки в центъра на града. Организаторите на събитието заявиха, че събитието е подкрепено от изпълнителната и законодателната власт в страната и съобщиха, че очакват включването на някои министри от правителството, както и на депутати от парламента на Северна Македония.

Музикалната програма ще бъде оглавена от Тамара Тодевска, която представи страната на песенния конкурс Евровизия тази година с песента “Proud” (“Горда”), а освен с нея публиката ще се забавлява и с още няколко местни поп звезди и DJ-и.

Културната програма в дните преди Скопие Прайд включва лекция на гей писателя Дейвид Халперин (книгата му “How To Be Gay” излиза преведена на македонския пазар), пърформанс от американския артист Рон Ати, изложба на активиста Дел ЛаГрейс Волкано и др.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.