Македония иска да е от семейството на европейските държави и НАТО

С категорична убеденост снощи македонският премиер Зоран Заев заяви,че е решен да продължи с вота на парламента, с който името на страната му ще се промени съгласно Договора от Преспа, предадоха медиите. Ниската изрибателна активност е резултат от бойкота на допитването. Посредните данни сочат 91.37% „за“, 5.64%“против“. Избирателната активност е била 36.87, по последни данни на държавната избирателна комисия.Най-силна е била активността на гласуващите в районите, населени с албанци.

Референдумът имаше консултативен характер, а въпросът в него няма пряко отношение към Преспанския договор, с който Скопие и Атина се съгласиха Македония да бъде преименувана на Република Северна Македония. Питането беше формулирано по по-различен начин: Съгласни ли сте да бъдат започнати преговори за членство в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?

Пред медиите Зоран Заев подчерта: „ Нека не си играем игри с бъдещето на нашата страна и деца. Прекалено сериозно е. Парламентът е на ход. Ще направя всичко – ще поискам среща с политическите лидери, за да постигнем съгласие. Идва златно време за Македония. Нека да поставим националните интереси и интересите на гражданите пред интересите на политическите партии. Време е да напишем заедно историята“

Лидерът на националистическата ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който не даде своя глас оповести, че участниците, включително избралите да бойкотират и гласувалите „против“, са изпратили ясно послание, че „това е Македония“. „Тук живеят македонци. Идентичността ни е македонска, езикът ни е македонски, предците ни са македонски, такива ще са и идните поколения.“ Днес народът издаде присъдата си – правителството е делегитимирано,“ каза още Мицкоски. Опозиционният лидер е твърдо убеден, че всички тези хора са „за“ членство в ЕС и НАТО и „това не може да го промени нито Заев, нито друг политик… но са против договора Заев-Ципрас и това трябва да е ясно“, предадоха медиите.

Западът води мащабна кампания в полза на преименуването на балканската държава в Северна Македония. Доналд Тръмп също дава положителни знаци. Когато това стане, въпреки съпротивата на Москва, страната би могла да се присъедини към НАТО.Днес бе разпространено становището на Държавния департамент на САЩ:“ САЩ силно подкрепят пълното прилагане на Договора от Преспа.“

В столицата Скопие на много места имаше табели, които призоваваха да не се гласува. Някои излязоха и на протести срещу референдума. За бойкот апелираше президентът Георги Иванов, който изобщо на гласува. Фабриката за фалшиви новини също допринесе за резултата.

Министерството на външните работи в Атина определи резултатите като „противоречиви“, въпреки че референдумът в Македония няма задължителен характер,предаде БНР.

Гърция остава свързана със споразумението от Преспа. В Гърция се отбелязва, че резултатите от референдума не са краят на договора от Преспа. Ципрас и Заев вече се споразумяха да се продължи политиката за европейска Македония.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Кан приветства силния „за“ вот в Македония и призовава “ всички политически лидери да спазват настоящото решение и да го вземат напред с най-голяма отговорност и единство в рамките на партийните линии, в интерес на страната.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.