Балкански учени предупреждават: Налагането на „исторически истини“ е неприемливо и опасно

 

По повод злоупотребата с историята, с която правителството на Република България блокира началото на преговорите между Брюксел и Скопие в процеса на европейска интеграция на Северна Македония, група историци от бившите югославски страни инициираха подписването на декларация, озаглавена „Да защитим историята“ и изпратиха протестно писмо. Препубликуваме от „Фокус“.

 

Конфликтите около историята и историческите символи отново са политически проблем в Югоизточна Европа. През последните месеци българското правителство заплаши да блокира преговорите между Брюксел и Скопие, призовавайки Северна Македония да приеме „историческата истина“, че македонската идентичност и език имат български корени и че македонската нация е създадена от Тито и Коминтерна.

Въз основа на възгледите, изразени в Декларацията за защита на историята, ние, подписалите това писмо, изразяваме протеста си и осъждаме този случай на исторически ревизионизъм и злоупотреба с история за политически цели. Ние вярваме, че такъв подход е опасен не само за историята като хуманитарна дисциплина, но и за демокрацията и просперитета на региона, както и за самия Европейски съюз. Налагането на „исторически истини“ е неприемливо и опасно. Създаването на македонската нация не се различава от начина, по който са създадени всички други нации, а правото на самоопределение е основно човешко право.

Ето защо молим историците от Северна Македония и България, но също така и от всички страни в региона, да бъдат професионалисти и да се противопоставят на злоупотребите с тяхната научна дисциплина. Призоваваме политиците да водят отговорна политика, да не подкрепят историци, които разпалват националистическите конфликти, и да не упражняват натиск, който води до фалшифициране на миналото. Молим европейските институции и държави да реагират на злоупотребите с историята, като спазват основните принципи на Европейския съюз, които днес са застрашени и на Балканите, и в Европа, както са заплашени разнообразието, антифашизмът и демокрацията. Европейският съюз е създаден като средство за защита срещу лошия опит от миналото и следователно не трябва да позволяваме изкривяванията на историята да унищожат принципите, на които се основава идеята за обединена Европа.

Ние, подписалите това писмо, подкрепяме интелектуалците и историците в Северна Македония и България, които открито се противопоставят на политическия натиск и се борят за защита на своята професия и професионални стандарти. Само в знак на солидарност можем да преодолеем сериозните препятствия, които предстоят!

Проф. Д-р Дубравка Стоянович, Университета в Белград
Проф. Д-р Хусия Камберович, Университета в Сараево
Проф. Д-р Твъртко Яковима, Университета в Загреб
Проф. Д-р Бошо Репе, Университета в Любляна
Доц. Д-р Аднан Прекич, Университет на Черна гора
Д-р Снежана Корен, Университета в Загреб
Д-р Миливой Беглин, Университета в Белград
Проф. Д-р Дамир Агишич, Университета в Загреб
Доц. Д-р Бранимир Янкович, Университета в Загреб
Проф. Д-р Момир Самарджич, Университета в Нови Сад
Д-р Олга Манойлович Пинтар, Институт за най-нова история на Сърбия, Белград
Д-р Сърджан Милошевич, историк, Белград
Д-р Александър Р. Милетич, историк, Институт за най-нова история на Сърбия, Център за исторически изследвания и диалог, Белград
Вейко Станич, историк, Белград
Петър Шаркович, историк, Белград

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.