Малайзия: За пръв път в тази страна две жени са били подложени на телесно наказание заради опит за правене еднополов секс в автомобил

Споделете статията:

В Малайзия две жени са били наказани с по шест удара с тояга за опит да правят секс в автомобил. Това съобщава на сайта си Радио „Свобода“. По-рано съд в един от северните щати на страната ги признал за виновни в нарушение на законите на шариата. Освен това, всяка от жените трябва да заплати глоба, която възлиза на повече от три хиляди малайски рингита, което се равнява на около осемстотин долара.

Имената на жените не са обявени. Знае се само, че едната е на 32 години, а другата – на 22. Те са били арестувани от полицията още през април тази година.

Това е първата в историята на Малайзия присъда за осъществяване на еднополови сексуални отношения, произнесена против жени. Имало е церемония по изпълнението на телесното наказание, която е била наблюдавана от около сто души.

ЛБГТИ активистите и правозащитниците в тази страна смятат, че съдията, издал присъдата за телесно наказание,  е създал опасен прецедент, защото телесните наказания засягат не само представителите на сексуалните малцинства, но и всички граждани на Малайзия. Представител на властите на тази страна е заявил пред агенция Ройтер, че наказанието на жените е било предназначено не за това да им причини травма или да ги измъчва, а за това да служи за урок на обществото.

В Малайзия 61% от населението изповядва ислям. Съгласно правилата в тази страна, щатите (провинциите) могат да приемат закони, основани на шариатското право. То забранява каквито и да са еднополови отношения. Правозащитниците с тревога заявяват, че в последно време в страната се усилва религиозният ислямистки фанатизъм.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.