ХРУ: Малък напредък за човешките права на преговорите за климатичните промени

На преговорите за климатичните промени миналата година в Париж, участващите страни поеха определени ангажименти. Те обещаха да се съсредоточат върху отражението на политиките за климата върху човешките права на хората, които са най-пряко засегнати от ефекта на глобалното затопляне. Това обещание беше изправено пред най-сериозната си проверка тази година на преговорите в Мароко, съобщи „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ).

Резултатът, според правозащитната организация, е, че след дискусиите в Мароко са поети, макар и дребни, но важни обещания, които представляват окуражаващи стъпки, въпреки колебанията човешките права да станат фокус на политиките и въпреки бавния ход на преговорите и притесненията за плановете на новата американска администрация.

Във вторник президентът на Чили, трима министри на околната среда, председателят на кабинета в ООН за климатичните промени, кабинетът в ООН за човешките права и различни неправителствени организации се събраха да обсъдят как човешките права могат да получат по-централно място в политиките за климата. Президентът на Чили Мишел Башле заяви, че „разрешаването на климатичния проблем не може да стане за сметка на човешките права на хората” и призова за спешни действия за защита на децата от замърсяването на въздуха.

Активистите наблегнаха върху нуждата да бъдат защитавани самите защитници на човешките права, работещи в областта на околната среда, които са изправени пред заплахи и насилие на много места. А министрите от Коста Рика, Белгия и Люксембург казаха, че зачитането на човешките права трябва не само да бъде включено в глобалния отговор на климатичните промени, но страните трябва да се уверят, че гласовете на засегнатите групи са чути на национално ниво.

Човешките права са включени и в официалните преговори и решения за „книгата с правила” за Парижкото споразумение. В решенията от тази седмица за „изграждане на капацитет” правителствата споменаха човешките права в плановете си да се подкрепят взаимно в увеличаването на познанието и опита на всяка страна. Държавите също така обсъдиха дали зачитането на човешките права трябва да бъде включено в докладването на насоките за националните им приноси и планове, свързани с климатичните промени като начин да се окуражат правителствата да направят така, че действията им по отношение с климата на национално ниво да уважават, защитават и съблюдават човешките права.

Активистите за човешки права, защитниците на правата на жените и туземните народи могат да отпразнуват тези малки победи. Но на международно и национално ниво ще е нужно по-дръзко поемане на отговорност. Животът и битът на най-засегнатите от продължителните засушавания, климатичните катастрофи и покачващите се нива на океана ще зависят от това, казват правозащитниците от ХРУ в заключение.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.