Малките български хора имат нужда от обществена подкрепа

Днес Националната организация на „Малките български хора“ отбелязва Световния ден на хората с нисък ръст.

45 000 лева са необходими за монтирането на асансьор в центъра, който отвори врати преди две години в София. Членовете на организацията получават безплатна рехабилитация и помощ за да се справят в ежедневието, информира БНР.

Много е важен за малките хора деня на информираността, казва Максимилияна Станчева, защото те имат нужда от обществената подкрепа:

“24-и октомври е Международният ден на малките хора и Световен ден за информираност по въпросите на малките хора. Той е много важен за нашата общност  защото се дава гласност за проблемите на малките хора, но освен това и за проблемите и възможностите, които малките хора имат. Защото реално ние сме хора с по-нисък ръст, правим нещата по по-различен начин, но можем да ги правим и това е важно да се каже“.

Във връзка със Световен ден за информираност по въпросите на хората с нисък ръст  Lufthansa Technik Sofia е домакин на фотоизложбата „Светът на L.P.“ на фотографа Антоан Божинов. В седмицата на малките хора Луфтханза е домакин и на благотворителен базар, а продаваните предмети са плод на работата на трудолюбивите момичета от арт ателие Калинки.

В България има единствен по рода си в Източна Европа и Балканския полуостров Център по въпросите на малките хора. Центърът е третият след Бремен Германия и Хихон Испания и предоставя комплекс от социални услуги, психологическа подкрепа, рехабилитация, насочване към медицински специалисти, материална подкрепа и антиквариат за непотребни вещи. В специализираната библиотека има литература свързана с малките хора, тематични брошури посветени на формите на нисък ръст, здравословно движение и рехабилитация, периодите от живота на малките хора, малките хора и заобикалящата ги среда, спортът и малките хора и други издания. Сравнително достатъчна е и наличната информация за адаптирането на жилищната и работна среда, пътя който трябва да се измине малкия човек за да стане шофьор на автомобил. В центъра има изградена достъпна жилищна среда и център за временно настаняване на потребителите на услуги.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.