Малцина в Европа са склонни на хуманност към децата без придружители край лагерите и в бежанските лагери

Близо 20 000 бежанци продължават да са блокирани като в капан в граничната зона между Турция и Гърция. Но желанието на Европейския съюз да покаже твърдата си позиция пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган е по-силно от всяка хуманитарна подбуда. Бежанците са оставени на произвола на съдбата и на бруталността на гръцките граничари. Независимо от последните събития обаче, много отдавна в ЕС правата на бежанците, залегнали в редица международни споразумения, се нарушават.

Малцина в Европа са склонни да проявяват хуманност. Наскоро германски кметове и местни политици бяха трогнати от бедственото положение на децата без придружители край границата и в бежанските лагери и поискаха да ги приемат. Но това, което германското правителство предприе, беше или твърде незначително, или се случи твърде късно.

Срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел също не постигна пробив: дотук към плана са се присъединили девет държави, но Холандия, Швеция и обичайните заподозрени, които също отказват да приемат бежанци, блокират всички предложения.

Става въпрос за това от гръцките лагери да бъдат изведени само 1 600 от около 5 500 нуждаещи се деца. Цялото начинание е в най-добрия случай само за замазване на очите. Освен това в момента все още не е сигурно кога и дали непълнолетните ще могат да продължат пътуването си към Европа.

По последна информация, Германия вероятно ще приеме едва няколкостотин деца. Това само показва абсолютната некадърност на държавата. Федералната република лесно би могла да осигури 25 000 безплатни места в приемните центрове и още 40 000 по линия на отделните провинции. Но мотото е: „Границите остават затворени“. Урсула фон дер Лайен отмени планираното си пътуване до Атина заради кризата с коронавируса. Тя похвали военната техника на гръцките гранични служители там и ги нарече „щитът“ на Европа. Независимо от факта, че силите за сигурност използваха брутален сълзотворен газ и гумени куршуми срещу бежанците от турската страна на границата.За да направи все пак нещо по въпроса, отговорният еврокомисар обяви, че желаещите да се върнат в страните си ще получат 2000 евро, ако доброволно напуснат лагерите на гръцките острови.

През 2012 г. Международният съд за правата на човека обяви за незаконно отхвърлянето на група бежанци от италианското правителство. „Бежанците имат право да имат права“, написаха тогава висшите съдии. Но изглежда, че сега европейците могат лесно да се отклонят този принцип. Политическите трудности водят до нарушаване на закона. Явно така вече се случват нещата в Европа.

източник

със съкращения

Заглавието е на редакцията

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.