Marginalia е медиен партньор на София куиър форум 2015 – Сладък съюз

Marginalia ще бъде медиен партньор на тазгодишния София куиър форум.

София куиър форум е възниква през 2011 г. по инициатива на художничката Боряна Росса и философа Станимир Панайотов и се организира от Нови леви перспективи. От тогава до сега има две издания. Куратор на тазгодишното, трето, издание, което ще се проведе от 2 до 19 декември на различни места в София, е Владия Михайлова. То ще бъде посветено на темата за семейството, а неговото мото е „Сладък съюз“.

Думата „куиър“ се използва за  самоидентификация на хора, които не са хетеросексуални или не се идентифицират с пола, с който са родени, но в същото време с употребата ѝ се избягват строги идентификации като „гей“, „лесбийка“, бисексуален“, „транссексуална жена“ и пр. За София куиър форум обаче „куиър“ е по-скоро глагол, действие в определена ситуация, отколкото съществително или определение.

Форумът се опитва да излезе отвъд типичните теми на ЛГБТ активизма, а да постави темата в контекста на различни маргинални перспективи и да изследва как ролите в самата хетеросексуална „матрица“ също се променят.

В рамките на форума има няколко различни събития. Те са изложбата „Животът – това са две жени”, която изследва образа на майката в канона на българското изобразително изкуство (галерия „Васка Емануилова); проектът „Цирк. Моето различно семейство” (the fridge & Социален център „Хаспел”) – който представлява инициатива, базирана на участието на широк кръг от хора, както и изложба с произведения на съвременни автори „Някой ще си спомни за нас в бъдещето” (Галерия Академия, Национална художествена академия), която показва работи на художници от България, Америка, Турция, Полша, Русия и др. Част от изложбата е и т.нар. Куиър бокс, който представлява колективен студентски проект с ръководител Венелин Шурелов.

Повече информация за София куиър форум можете да прочетете тук.

Във връзка с проекта „Цирк. Моето различно семейство“ София куиър форум отправя следната покана:

Цирк! София куиър форум 2015 г. ви кани да се включите с текст, рисунка, видео, живопис, обекти и предмети, фотографии, звук и всякакви други изразни средства в платформата „Моето различно семейство”. Има ли нещо, което мислите, че е странно, особено и чудато във вашите разбирания и преживявания спрямо общоприетата представа и идеал за семейство? Мечтаете ли за нещо различно от това, което имате? Искате ли да споделите спомен, история или пък да изразите своя начин на мислене? – София куиър форум иска да ви даде тази възможност. Вашето участие ще бъде включено в изложба „Цирк! Моето различно семейство” през декември 2015 г., като част от програмата на форума. Цирк? – Да, именно цирк, защото това е място, където са възможни всякакви чудатости, различия, (свръх)естетствени човешки способности и характеристики. Поради това искаме да ви дадем възможност да изразите, нарисувате или напишете, кое е това, което смятате, че отличава вашето семейство или представи от тези на останалите.

Пишете ни с въпроси и предложения на [email protected]. Очакваме ви!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.