Marginalia Youth Channel тръгва в края на септември

Споделете статията:

Уникален ютюб младежки канал се очаква да стартира до края на септември. Негови създатели са Сдружение Маргиналия заедно с 16 ученици от 51 СУ“Елисавета Багряна“ и НГДЕК. Младите участници участват в проект „Млади активисти за човешки права“, финансиран от Програма Европа.

Преди да тръгнат в мрежата бъдещите създатели на малки видеоразкази  за толерантността и срещу етническата дискриминация, сексизма, стигмата на децата със СОП, преминаха цикъл от лекции. Онлайн форматът помогна за концентрирано изслушване на  философската обосновка на правата на човека и приложението им в юношеска среда. Участваха в интерактивни игри. Упражняваха се как да се справят със стереотипите  към  различна сексуална идентичност, обменяха идеи за промяната на хейтърската среда, как да се противопоставят на словото на омраза, ксенофобията, антисемитизма и мизогинията. Експерти – правозащитници като Владимир Колев, адв. Йорданка Бекирска, Марта Методиева, заедно с писателя Митко Новков и социалния психолог Румен Петров, предложиха интересни теми за дискусии на бъдещите млади правозащитници.

Юлиана Методиева представи огромните шансове за влияние върху интернет средата чрез качествено направени от учениците на двете гимназии интервюта с учители, родители, засегнати от негативни въздействия деца, типична атмосфера от класните стаи и училищния двор, кадри от гетото. „Зная ли правата си и мога ли да защитя твоите права? Колко е нужно да бъдеш емпатичен, за да имаш адекватни реакции за момчетата и момичетата с дислексия и физически затруднения, на аутистите, ромите и бежанците до мен. Да си зададем въпроса мога ли да се противопоставя на социалните, сексуални и етнически неравенства в училище“, окуражи младите правозащитници тя.

За изработването на професионални видеа с въздействащи на младежката публика послания, е създаден специален  видеоканал в ютюб – Marginalia Youth Channel. Учениците изслушаха курс по продуцентство,  как се пише литературен сценарий, какво трябва да знаем за операторството, режисурата, монтажа и музиката. Лекциите бяха изнесени от  продуцента Александър Методиев, режисьора Борислав Михайловски, Райчо Василев, оператор и лектор от Младежка фондация „Арете“, монтажиста Йосиф Кокончев и композитора Давид Кокончев.

Бъдещите снимачни екипи на младите „кинаджии“ са готови за работа на терен. Най-доброто видео ще бъде оценено от жури, съставено от директора  Асен Александров, психолога Наталия Майлер, известната журналистка Таня Величкова, както и от екип на Маргиналия. Ще бъде връчан приз на името на големия български документалист Юлий Стоянов, както и сертификат за участие на Програма Европа, книги.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.