“Маргиналия” е номинирана за холандската правозащитна награда Tulip

Споделете статията:

“Маргиналия” е номинирана за правозащитната награда Tulip. Human Rights Tulip е награда в областта на човешките права на холандското правителство.

Наградата на организации или лица, които насърчават правата на човека по иновативен начин. Целта е да се постави тяхната работа в центъра на общественото внимание. Конкурсът се организира от министерството на външните работи на Холандия и за втора поредна година се провежда със съдействието на международната организация Hivos.

Наградният фонд е 100 000 евро. Наградата дава възможност на победителите да продължат да развиват и разширяват обхвата на своята работа по правата на човека и от нея да се възползват повече хора, на повече места по света.

Като онлайн платформа със слоган „Правата на човека са решението“, Маргиналия беше номинирана от различни и организации. Сред тях са Фондацията за развитие на ромското образование и култура „Амалипе“, Центъра за образователни политики, Центъра за култура и дебат „Червената къща“, съдиите Нели Куцкова, Мирослава Тодорова и Кристиан Таков, еврейски активисти от България и Холандия. Своя отделна номинация направиха преподавателите по социология проф. Лилияна Деянова, проф. Майя Грекова и доц. Петя Кабакчиева.

Холандското външно министерство и Hivos ще изберат тридесет от номинираните личности и организации, и ще ги представят на сайта на наградите за публично гласуване. Гласуването ще започне на 9 септември и ще приключи на 16 септември. След този период от кандидатурите ще останат 6 – трите с най-високи разултати от гласуването на публиката и три, избрани от Външното министерство на Холандия и Hivos. За избирането на крайния победител външното министерство на Холандия ще се консултира с независимо жури.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.