Маргиналия на 3 години

Споделете статията:

Сайтът за човешки права „Маргиналия“ навършва три години днес. Началото му беше сложено на 15 май 2014 година. За този период „Маргиналия“, която функционира преобладаващо на доброволни начала, понякога с минимално заплащане, има над 1570 публикации.

В платформата за човешки права са публикувани текстове, написани специално за „Маргиналия“, както и редица преводи и важни статии, публикувани преди това на други места. Авторите в правозащитната медия живеят не само в България, но и в редица страни, като например Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, САЩ, Франция, Унгария. Техният брой надхвърля 100. През 2017 година дебютира с текст за правата на ЛГТБ и българското образование най-младата ни авторка. Тя е на 17 години.

Текстове от правозащитния сайт се препечатват в авторитетни издания не само в България, но и в чужбина. Протестни декларации срещу настъпване на популизма и заплахата за демократичния ред в Европа и САЩ, подписани от известни учени и личности, са публикувани единствено в „Маргиналия“. Поддържат се постоянни рубрики за правата на хората с увреждания, за социалната травма, за маргиналната литература и кино. Правозащитният сайт е единственият, публикуващ системно материали за българския Холокост.

Най-четената статия в сайта е Бунт на бежанците ли? Не, полицейски щурм на Татяна Ваксберг (с повече от 17 000 посещения), а най-четената новина – Възрастен мъж e със сериозни наранявания след побой от неонацисти в Борисовата градина (с повече от 12 200 посещения).

Работата на „Маргиналия“ и на членовете на екипа ѝ беше отличена неведнъж. В началото на 2016 г. „Маргиналия“ получи наградата на публиката в конкурса „Свободен електрон“ на Фондация BlueLink. През октомври 2016 г. главният редактор Юлиана Методиева се класира като финалист в конкурс на Европейската комисия за журналистика, свързана с религиозната идентичност, с интервюто си със Сибел Мустафа Не от моето име, не от името на моята религия! През 2015 г. Светла Енчева беше отличена за статията си Защитата на човешките права не е… в категорията „Гражданска позиция, провокираща дебат“ на наградите „Заедно“. В края на 2016 г. тя получи награда в конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ за статията си Емоционалната интелигентност по кой предмет се учи?

През тези три години „Маргиналия“ среща и сериозни предизвикателства. Екипът на сайта и негови членове неведнъж са ставали обект на омраза и заплахи. Срещу платформата за човешки права бяха заведени две дела, и двете от бившия легионер и депутат от 37-ото и 38-ото Народно събрание Дянко Марков. Първото беше срещу целия екип на сайта и почетните членове на сдружение „Маргиналия“ заради отвореното писмо към евродепутата Андрей Ковачев „Какво означават гастролите на антисемита Дянко Марков в европейския парламент“. Тогава Софийският градски съд оправда Емил Коен, Юлиана Методиева, Светла Енчева, Марта Методиева, Жана Николова, Татяна Ваксберг, както и за почетните му членове Надя Данова, Михаил Иванов, Димитър Вацов и Евгения Иванова, и осъди Дянко Марков да плати 5 лева за разноските по делото.

Новото дело, в което Дянков съди само Юлиана Методиева, беше заведено на 4 октомври 2016 г. заради статията ѝ Внимавайте с антисемитите, могат да ви осъдят. Този втори съдебен казус влезе в Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ. Жалбоподателят Дянко Марков смята фразата „Какво предизвикателство е търсено с демонстративния показ пред Европа на ноторно известния антисемит Дянко Марков“ за унизителна и съставомерна по Наказателния кодекс и настоява Юлиана Методиева да бъде привлечена към наказателна отговорност за извършеното от нея престъпление и получи съответното наказание. Следващото заседание по делото, на което може и да бъде произнесена присъдата, е на 18 май.

Междувременно Марта Методиева работи над докторантурата за взаимодействията на културите през Възраждането в БАН, а Юлиана Методиева стана докторант на в Департамента по политически науки на Нов български университет по проблеми, свързани с неофашизма в България. Преводите на Емил Коен на текстове, свързани с философията на правата на човека, както и авторските му анализи утвърждават авторитета му на един от най-последователните правозащитници.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.