Маргиналия получи грамота за информационната си работа срещу телесното насилие над деца

Благодарствена грамота Ръцете горе: насърчаване на ефективното премахване на телесното наказание над деца HandsUp – Promoting The E ective Elimination of Corporal Punishment Against Children финансиран от Европейската комисия Институт по социални дейности и практики /ИДП/ получи сайтът за човешки права “Маргиналия”.

В поредицата, стартирала през август, в сайта бяха публикувани експертни текстове. В една от публикациите, проф. Нели Петрова, СУ „Св.Кл. Охридски“ и Институт по социални дейности и практики, подчерта: „Водещият проблем, който пречи за постигане на съгласие по реформа на детското правосъдие е този за децата под 14 г., дали те следва да са обект само на социалната система, което означава да бъдат ангажимент на универсалните и на социалните услуги и мерки,  или на специални възпитателни мерки, които да бъдат същите като за децата, извършители на престъпления на възраст над 14.“Петя Димитров, също от ИСДП описа проблема: “ Повечето физически наказания включват удряне на децата („плесници“, „шамари“, „шляпване“) с ръка или с пособие – камшик, пръчка, колан, обувка, дървена лъжица и пр. Те обаче могат да включват например ритане, разтърсване или хвърляне на децата, драскане, щипане, хапане, скубане или едновременни силни удари с длани по двете уши, принуждаване на децата да стоят в неудобно положение, горене, попарване или насилствено поглъщане (напр. промиване на устата на детето със сапун или принуждаването му да поглъща лютиви подправки).

Днес започва кръгла маса на тема: „От „изпуснах си нервите” до „Бърза помощ””, посветена на борбата с телесното наказание на деца в България“. Експерти ще се обсъждат феномена „телесно наказание“ и неговите ефекти, както и ще се дадат препоръки за замяна с ефективни позитивни възпитателни методи.

Събитието ще се състои на 19.09.2018 г. в „Централ Хотел София“,
зала „Средец“.

.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.