Маргиналия пожелава повече права на глухите хора. Честит празник, приятели!

Споделете статията:

23 септември е Международният ден на жестовите езици. На този ден организациите на глухите хора напомнят за своите права да водят равностоен живот чрез жестов език. Според статистиката от нарушение на слуха страда всеки девети човек на планетата.

Международният ден на глухите се чества от 1951 г. когато на 19 септември в Рим, Италия, е създадена Световната федерация на глухите. Той се отбелязва всеки последен неделен ден от месец септември.

Първите международни връзки на глухите хора в България датират от 1934 г., когато Дружеството на глухонемите се свързва с глухите от Германия чрез посредничеството на Фердинанд Урбих. На следващата година установило връзка и с организацията на глухите в Русия, а през 1937 г. – и с дружеството на глухонемите в Югославия. Български делегати с увреден слух участвали в редица техни конгреси, а техни делегати – в конгресите на Съюза на глухите в България.

За първи път сериозен опит за международни контакти бил направен през 1955 г., когато тричленна българска делегация участвала в работата на Втория конгрес на Световната федерация на глухите. На следващата година българския съюз на глухите става член на трите международни организации на глухите – Световната федерация на глухите, Международният комитет на спорт на глухи и Международният комитет на тихия шах .

По повод празника от Лигата на равнопоставеността излязоха с поздрав. В него се казва:

“Присъединяваме се към нашите приятели от организациите на и за глухите хора в отбелязването на тези дни, които имат за цел да повишат информираността за правата на глухите хора, включително правото да изучават и използват жестов език в една по-достъпна среда.
70 милиона глухи хора по света използват над 200 национални жестови езика, като така формират своя култура и идеи.”

допълнена, 17.11

На редовно заседание на МС премиерът Бойко Борисов предложи създаването на Закон за българския жестов език. В изготвянето му, уточни министър-председателят,  участваха представители на глухата общност и на различни институции.

Ето акценти:
• Предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно.
• За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата се въвежда специален учебен предмет „български жестов език“, а в детските градини специално образователно направление по български жестов език.
• Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър.
• До 2 г. общините да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора.
• Осигуряване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните предавания.

Надявам се Народното събрание възможно най-бързо да приеме законопроекта, който предвижда, пожела в заключение Бойко Борисов.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.