„Маргиналия” прави дискусия на тема „ДАНС, националната сигурност и правата на човека”

„Маргиналия” организира утре дискусия на експерти по темата „ДАНС, националната сигурност и правата на човека”.

Последните шумни акции на ДАНС и на прокуратурата в Пазарджик и в още три града срещу „проповядването на радикален ислям, както и на война” привлякоха вниманието на обществеността у нас. Започнаха оживени дебати на тема каква е опасността, кой я поддържа, има или няма у нас „спящи клетки” на организацията „Ислямска държава”.

Встрани остана въпросът какво е отношението между правата на човека и акциите на ДАНС. Оправдава ли евентуалната опасност за националната сигурност нарушаването на права на заподозрените? Има ли опасност от нарушения на основни човешки права при тези акции, къде минава границата между религиозната проповед и „проповядването на антидемократично идеология”, което е наказуемо според нашия Наказателен кодекс? Дали с  шума около тези акции не се  внушава предварително, че заподозрените са виновни? Не е ли по-добре тe да бъдат дискретни и тихи, а не публични и шумни? Ако след такива акции се окаже, че някои от заподозрените са невинни, те как могат да възстановят доброто си име?

Това са част от въпросите, по които ще дебатират експертите, поканени от „Маргиналия”: проф. Евгения Иванова – антрополог от Нов български университет, д-р Антонина Желязкова – дългогодишен ръководител на Центъра за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, известният правозащитен адвокат Йонко Грозев, анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов и експертът по национална сигурност Николай Радулов. Министърът на МВР Веселин Вучков бе поканен да участва, но в същия ден той ще бъде извън страната.  Очаква се представител на Главното мюфтийство.

Изказванията на участниците в дебата ще бъдат записани, а целият дебат ще бъде публикуван в „Маргиналия” на 10 декември.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.