„Маргиналия“ в годишния доклад на САЩ

Споделете статията:

„Маргиналия“ е представена в раздела „Антисемитизъм” на Годишния доклад на САЩ за правата на човека в България за 2016 г. В доклада се отбелязва наказателното дело на Дянко Марков срещу главния редактор на сайта Юлиана Методиева, която го определя като „изявен антисемит” в статията си „Внимавайте с антисемитите, могат да ви осъдят”. През октомври 2016 г. Марков заведе второто си дело срещу онлайн платформата за човешки права, този път само срещу главния ѝ редактор.

Това се случи, след като през февруари същата година Софийският градски съд прекрати делото за клевета, заведено от Дянко Марков срещу целия редакторски състав и почетните членове на „Маргиналия“. Повод за първата реакция на Марков е публикуването от страна на сайта на декларация срещу поканата му на събитие в Европейския парламент. В поканата бившият легионер е описан като „непреклонен дух”, който се е противопоставил на комунизма. В декларацията екипът на сайта подчертава, че Марков е бил член на антисемитската организация Съюз на българските национални легиони, подкрепила депортацията на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия през Втората световна война.

В раздела за антисемитизъм в Годишния доклад на САЩ се акцентира и върху все по-малкото внимание, което се обръща от страна на властите на развяването на пречупения кръст на футболни мачове. В България подобни прояви в повечето случаи се определят като хулиганство, а не като престъпления от омраза.

Споменава се и провеждането на Луковмарш през февруари – шествието в чест на известния със своите антисемитски и пронацистки дейности генерал Лукови. Отбелязва се, че въпреки че забраната на кмета на София за провеждането на марша не е прекратила събитието, тя все пак е ограничила посещаемостта и мащаба му.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.