Марин Льо Пен настоява за суспендиране на шенгенските правила заради мигрантите

Лидерката на крайнодесните националисти от френския Национален фронт Марин Льо Пен настоя за затягане на критериите за предоставяне на убежище и за връщане на мигранти, дори държавите им да са въвлечени във война, съобщи „Монд”. По време на посещението й в Кале Льо Пен призова за отмяна на шенгенските правила заради невиждания досега поток мигранти в града. Според думите й, цитирани от Ройтерс, контролът по вътрешните граници на ЕС трябва да се възстанови спешно, за да бъде ограничена нелегалната миграция.

От края на лятото досега броят на имигрантите в Кале е нараснал от 1500 до 2200-2300 души. Повечето са африканци. Спят в лагери и търсят начин да преминат в съседна Великобритания.

В началото на миналата седмица между имигрантите от Еритрея и Етиопия, избухнаха сблъсъци, които продължиха три дни. Това донагнети напрежението в града. Макар Кале да е „сборен пункт” за бежанци и имигранти през последните 10 години, през последните седмици хората казват, че са повече от всякога уплашени за личната и икономическата си сигурност заради нападенията от мигранти, но и заради влошаването на бинезклимата. Безработицата през второто тримесечие на годината е 16% – 5,5 пункта по-високо от средното за страната, а пристанището – една от вратите към града, дава работа на около 8000 души.

След конфликта миналата седмица полицията в града беше подсилена със 70 жандармеристи, които охраняват околовръстния път и пристанището, 30 допълнителни патрула обикалят града, а на пътищата са поставени бариери в 4-километровата зона срещу камионите с мигранти, които се опитват да се промъкнат по всевъзможни начини.

Стълкновенията между имигрантите станаха повод за посещението на Льо Пен в Кале миналия петък. Посрещат я и привърженици, и противници, пише в. „Монд” в репортаж от събитието. И двата лагера припяват „Марсилезата”. Едните скандират „Да не им даваме Кале”. Другите отговарят „Фашисти! Нацита!”. Едните викат „Мерси, Марин”. Другите издигат плакати „Няма нужда да мразим, за да си решим проблемите” и „Солидарност с бежанците”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.