„Еврейският Толстой“ напусна света на любов и светлина, читателите скърбят за него

Израелският писател Амос Оз почина на 79 години от рак, съобщиха световните информационни агенции. Лауреат е на престижни награди, като германската „Гьоте“, френските „Медитеране“ и „Фемина“, чешката „Франц Кафка“, Израелската награда. Номиниран е и за Нобелова награда за литература, припомня Дарик.

Наричан е „Израелския Толстой“ и „Израелския Камю“, но почитателите му ценят много хумора му.

Амос Оз е един от най-популярните еврейски писатели, наричан е „еврейският Толстой“, пише на иврит, автор е на 18 книги и над 450 есета, преведени на 37 езика и издавани в 39 страни. Носител е на многобройни награди и през последните години бе сред най-сериозните кандидати за Нобелова награда за литература. През 90-те години издава романа си „Същото море“. В него разказва за житейските и любовните истории на семейство български евреи, емигрирали в Ерусалим. Присъства и техният спомен за родната им България.

„История за любов и светлина, а вече и за дълбока тъмнина„, написа израелският президент Реувен Ривлин в Туитър.

Смъртта на Амос Оз е „загуба за всички нас и за света“, каза говорителят на израелското министерство на външните работи Емануел Нахшон.

Амос Оз е роден на 4 май 1939 г. в семейство с руски и полски корени. Рождената му фамилия е Клаузнер. Детството му е белязано от самоубийството на майка му, когато е на 12 години.

Оз участва през 1967 г. в шестдевната война в Синай и във войната от Йом Кипур от 1973 г. След шестдневната война се застъпва активно за мирно решение на палестинския проблем, като един от основателите на антивоенното движение „Мир сега“. Той подкрепя идеята за две отделни държави – Израел и Палестина, с две отделни столици в разделения Йерусалим. От средата на 80-те години преподава в Оксфордския  и  в Еврейския университет.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.