Марш на ПЕГИДА в Дрезден е отменен

Германската организация ПЕГИДА отмени вчера планираната тази вечер манифестация. Това стана, след като към организаторите на шествието са били отправени заплахи, съобщи Би Би Си.

Според полицията заплахата е била недвусмислена. На страницата си във Фейсбук ПЕГИДА съобщи, че не й е останал друг избор, освен да отмени демонстрацията в името на сигурността на привържениците си. Ръководството на организацията призова последователите ѝ да провесят от прозорците си флагове и да запалят свещи в знак на солидарност.

ПЕГИДА (съкращение на немски, което означава „Патриотични европейци против ислямизацията на Запада”) е крайнодясна организация, се обявява против „ислямизацията“ на Германия и Европа. Вече много седмици тя всеки понеделник провежда митинги в Дрезден. Последният от тях, на 12 януари, беше най-големият от всички досега.

В петък германското списание „Шпигел” е съобщи, че специалните служби в Германия са прихванали съобщения, които са обменяли помежду си известни джихадисти. В тях е ставало дума за организиране на нападения над участници в митинга.

Миналата седмица ПЕГИДА не се съобрази с препоръката на германските власти, които са посъветвали активистите ѝ да не излизат на улицата след разстрела на 12 души в Париж.

Въпреки призивите на министъра на правосъдието на Германия Хейко Мааса към организаторите на демонстрациите да не злоупотребяват с френските събития, организаторите на митинга на 12 януари успяха да съберат рекордните 25 000 души.

Междувременно в Лайпциг, Хановер и Мюнхен се състояха манифестации на противници на ПЕГИДА. На демонстрацията на 11 януари в Дрезден, обявена като „марш против расизма“, участваха 35 000 души.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.