Марш в памет на Джордж Флойд и протести за правата на човека, разказани в снимки

Обзор на отразяването на борбата за човешки права и свободи, от Венецуела до Хонконг

Жените и момичетата овладяват техники за самозащита на баскетболно игрище в Акаригуа, Венецуела. Правозащитниците предупредиха, че пандемията Covid-19 е влошила свързаното с пола насилие в световен мащаб с 256 фемицида през 2020 г. във Венецуела в сравнение със 167 през 2019 г.

Снимка: Юрий Кортес / AFP / Гети Имиджис

„Маршът на жените без компромиси“ в Краков, Полша, на 8 март. Решение на полския съд от октомври 2020 г. определи, че абортите са законни само в случаи на изнасилване и кръвосмешение и когато животът на майката е в опасност.

 

 

Снимка: Omar Marques / Getty Images

Активистки от организацията за защита на правата на жените Femen носят разпятия с номера на жертвите на домашно насилие преди протеста на площад Колон на 5 март в Мадрид, Испания. Организацията е основана в Украйна през 2008 г. и сега има структури в цяла Европа.

 

Снимка: Изабел Инфантес / Гети изображения

Президентът на Мексико, Андрес Мануел Лопес Обрадор, по време на пресконференция в Националния дворец в Мексико Сити, ден след като полицията разтури шествия на Международния ден на жените. Той настоя, че правителството му се противопоставя на „провокациите“ и не „попада в капана на насилието“ по време на демонстрациите, при които 81 души са ранени.

 

Снимка: Хосе Мендес / EPA

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.