Масови гробове в Манаус, след като Ковид-19 удари Амазония

Потвърдената обща смъртност на Бразилия от Covid-19 надхвърля 50 000, вирусът се разнася през коренните общности на страната, убивайки вождове, старейшини и традиционни лечители – и поражда опасения, че наред с човешкия живот, пандемията може да нанесе непоправими щети на познанията на племената по история, култура и природна медицина, пише The Gardian.

Само хората от племето Мундуруку са загубили 10 сабиоти, или мъдреци. „Винаги сме казвали, че те са живи библиотеки“, казва Алессандра Мундуруку, племенен вожд. „Това е много болезнено“.

Организацията на коренното население Aпиб регистрира поне 332 смъртни случая от Covid-19 и 7 208 случаи на коронавирус в 110 общности. „Изправени сме пред изтребване“, казва изпълнителният му координатор Динамим Тукса.

Туземните вождове като Тукса твърдят, че правителството на крайно десния президент Жаир Болсонаро не успява да защити 900 000 коренни жители на страната – много от тях живеят в малки общности, където десетки често споделят една и съща къща.

Тукса заяви, че на бразилската агенция Фунай за местното население им е отнело твърде много време, за да изпраща храна за спешни случаи на хора, изолирани в селата им, принуждавайки ги да рискуват инфекция, пътувайки до близките градове за спешни плащания от държавата.

Фунай заявява, че са доставили 82 000 пакета с основни хранителни продукти и 43 000 хигиенни комплекта.

Правителствената Национална здравна службао, Сесай, заяви, че е изпратила 600 000 средства за лична защита и е отпуснала 11 милиона паунда за борба с Covid-19. Във вторник бразилският конгрес одобри закон, чиято цел е да гарантира спешна помощ за коренното население, който тябва да бъде одобрен от президента.

„Истинска катастрофа“: Масови гробове в Манаус, след като Ковид-19 удари Амазония

1/5 част от коренното население на Бразилия живее в огромния щат Амазонас, чиято столица Манаус наскоро бе залятна от вируса, но там са единствените легла за интензивно лечение в щата.

Фунай извърши някои хранителни доставки, но Самиас казва, че комплектите за помощ са достъпни само за местните, които живеят в официално обособени резервати – и са твърде недостатъчни за многодетните семейства. „Цялото племе гладува“, казва той.

В един тежко засегнат регион на Амазония коренното население и НПО работят с местната власт за разработването на собствени решения.

Когато кошничките с храни на Фунай не успяват да пристигнат, местни групи и местни служители събират пари за закупуване и разпространение на свои пакети. Бразилските неправителствени здравни експедиции създават временни лазарети около този обширен регион с място за хамаци и кислородни апарати, за да помогнат на пациенти от повече от 700 отдалечени общности, без да ги изпращат в болница.

„Нашите усилия са да накараме изолацията на общността да се намали предаването и вследствие на това сериозни случаи“, казва Гилерме Монсао, лекар от Сесай. Сега Сесай адаптира модела за други региони.

Правителството трябва да си сътрудничи повече с гражданското общество, заяви Маривелтон Барозу, президент на Фоим. „Никой не го прави сам в този регион“, каза той.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.