Мъжете се оказаха също дискриминирани

Проучване, проведено по поръчка на Шведския изследователски съвет съвместно с Линкьопинг и Калифорнийския университет, разкрива дискриминация срещу мъжете в много професии, които обикновено са доминирани от жени, информира Би Би Си.

Например, повечето от мъжете, които са кандидатствали за чистачи, дори не са стигнали до етапа на интервю.

Виждаме препятствията, пред които са изправени мъжете в определени сегменти от пазара на труда, обясни Марк Гранберг, доктор по икономика от Университета в Линкьопинг. По време на процеса на кандидатстване за работа не видяхме никаква дискриминация спрямо жените, които искат да работят предимно мъжки работи, въпреки това открихме значителна дискриминация срещу мъжете в професии, които традиционно се считат за женски”.
В хода на експеримента учените подадоха в Швеция над 3 хиляди фиктивни молби за работа. Във всеки случай беше взето предвид дали кандидатите са получили отговор и ако да, кой.
Дискриминацията е наложена в много професии, които обикновено са доминирани от жени. За мъжете беше много по-трудно да си намерят работа като медицинска сестра или учител в детска градина, но най-трудното за тях беше да се борят за поста чистач. Въпреки това не е имало дискриминация спрямо жените в традиционно мъжки професии като автомобилен механик, шофьор на камион или складов работник.
Фактът, че мъжете са по-често отричани в някои „женски“ професии, беше известен и преди, но изследванията, проведени от Гранберг и неговите колеги, обхващаха много по-широк кръг от професии и специалности.
„Интересно е, че заявленията от мъже не се приемат на първия етап от процеса на подбор – казва Марк Гранберг. В същото време е добре известно, че на пазара на труда жените по-често се заобикалят от гледна точка на заплати и повишения, така че беше интересно точно на какъв етап се случва провалът и жените се оказват в най-лошата ситуация.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.